Rejser til Australien

Rejser til Australien

Vigtige byer i Australien

Sydney er en af verdens smukkeste byer, med sin havn, sine broer, operahuset, den botaniske have, og ikke mindst havneområderne; Circular Quay og The Rocks. Byens centrum er moderne, men har også nogle historiske perler. Chinatown er interessant og Darling Harbour er et nyt forlystelsescenter på havnen. Manly, Bondi og Coogee er nogle af Australiens mest fantastiske strande. Toronga-akvariet og det olympiske stadium er også populære seværdigheder.

Brisbane er en moderne og hyggelig by beliggende ved bredden af den bugtende Brisbane-flod.

Perth er en levende, relativt ny og afslappet by. De bedste strande finder man ved Crawley, Peppermint Grove og Como, mens Freemantle er en skøn lille kystby.

Adelaide er en hyggelig og rolig by, fuld af bygninger i kolonial arkitektur og grønne parkområder. Man kan tage en køretur med en gammel sporvogn til den maleriske badeby, Glenelg.

Melbourne afspejler Guldfeberens storhedstid i Australien på en moderne kulturel måde, med spændende bygninger i Art Nouveau-stil, gamle sporvogne, træbevoksede boulevarder, den smukke botaniske have, Chinatown, spændende museer, Melbourne Cricket Ground, South Bank Arts-distriktet, Rialto-tårnet, samt den dejlige forstad ved havet; St. Kilda.

Hobart er Australiens næstældste by, med en skøn bjergrig beliggenhed, en livlig havnefront og lille nok til at udforske til fods.

Australiens geografi

Denne enorme ø, som samtidig er et helt kontinent, ligger mellem Stillehavet og Det Indiske Ocean, lige syd for Indonesien og Papua Ny Guinea. Australien er verdens 6. største land og måler omkring 4000 km på tværs og 3200 km på langs.

En stor del af det indre Australien er fladt, goldt og tyndt befolket, og størstedelen af befolkningen befinder sig på øst- og sydkysterne. Great Dividing Range er en bjergkæde der løber fra nord til syd langs i den østlige del af Australien. Denne bjergkæde adskiller de kystnære flade områder fra de mere tørre områder inde i landet. The Great Barrier Reef er navnet på verdens største koralrev, som strækker sig hele 2000 km ud fra kysten fra Torres Strædet til Gladstone.

Store naturoplevelser venter i Australien

Australien er rig på flora og fauna, og de mest karakteristiske er gummitræet og eukalyptus, som findes stort set overalt blandt de yderligere 700 plantearter. Andre almindelige planter er akacie, banksia, waratahs, bottlebrush, paperbark og tea tree.

På en rejse til Australien har man også mulighed for at opleve nogle af verdens farligste dyr. Australien har mange giftige slanger blandt andet Brown Tiger, Death Adder og Copperhead-slangen, og man skal også holde øje med krokodillerne, som man både kan finde i saltvand og i ferskvand. Der findes også farlige edderkopper, nemlig Redback og Funnel Web.

Nogle af de mest karakteristiske dyrearter i Australien er kænguru, koala, emu, platypus, myrepindsvin, possum, wombat og dingo. Der findes også mange interessante fuglearter såsom papegøjer, kakaduer og grinefugle, ligesom der findes utallige arter af krybdyr og insekter. Med mere end 500 nationalparker, regnskove, ørkener, bjerge og kystklitter, så er det australske landskab en sand fryd for øjet.

Mange måder at opleve Australien på

Australien er en drømmedestination for mange europæere, og som næsten alle andre destinationer er den rykket meget tættere på i takt med billigere flyrejser og forbedret transport. Mange er så vilde med alt det, dette solbeskinnede land har at byde på, at de som unge river et helt år ud af kalenderen for at kombinere arbejde på for eksempel en fårefarm med ferie, vandsport og naturoplevelser; en såkaldt “working holiday”, som Australien har specialiseret sig i.

Man kan dog heldigvis sagtens få den ægte, australske oplevelse på langt mindre tid end et år – men 3 uger vil generelt være det anbefalelsesværdige minimum, hvis man ønsker at opleve flere sider af det mangefacetterede land, og hverken gå glip af byferie eller vildmarkseventyr.

Sydney, Melbourne og Red Center

Start for eksempel i hovedstaden Sydney, hvor du blandt andet kan beundre operahuset, svømme med delfiner og gå ture i det charmerende havnekvarter. Rejs videre langs den imponerende kystlinje til storbyen Melbourne, hvor shopping, vinbarer og jazzcaféer venter.

Afslut dit australske eventyr i vildmarken “Red Center”. Det kaldes den centrale del af Australien, som er en ørken, hvor blandt andet det berømte og drømmeagtigt smukke, røde bjerg Ayers Rock – også kaldet Uluru – har hjemme. I dette område er der rig mulighed for at fordybe sig i den oprindelige australske befolknings, the Aboriginals, kunst og kultur. Afstandene er store i Australien, så det vil være nødvendigt at flyve fra Sydney til Alice Springs, hvis du ønsker at opleve Ayers Rock i løbet af en rejse på et par uger eller tre, hvor du har Sydney som udgangspunkt.

Det er dog også muligt at tage udgangspunkt i for eksempel den tropiske by Darwin, som er kendt for sin lækre mad, sit dejlige klima og sine mange festivaler, og derfra bruge 2 eller 3 dage på at køre langs Stuart Highway til Alice Springs.

Værd at nævne er det også, at australierne er et usædvanligt venligt, udadvendt og hjælpsomt folkefærd, hvilket også forklarer en stor del af landets popularitet som turistdestination.

Australiens historie

Australiens oprindelige indbyggere, aboriginalerne, har en lang kulturel historie med rødder helt tilbage til den sidste istid. De første mennesker ankom via søvejen fra Indonesien for omkring 70.000 år siden og blev efterfulgt cirka 20.000 år senere af forfædrene ti de australske aboriginaler. Omkring det 16. århundrede var europæerne begyndt at dukke op, herunder de portugisiske søfarere, efterfulgt af hollandske opdagelsesrejsende og den dristige engelske pirat, William Dampier. Kaptajn James Cook sejlede ned ad østkysten i 1770 og standsede i Botany Bay på sin vej. Efter at have rundet Kap York, erklærede han området som værende engelsk territorium og gav det navnet New South Wales.

I 1887 blev fanger transporteret til New South Wales fra Storbritannien, i et forsøg på at løse problemet med overbelastning af de britiske fængsler. Den første flåde som sejlede til Botany Bay var under kommando af kaptajn Arthur Philip, som var blevet koloniens første guvernør. Denne flåde bestod af 11 skibe, 750 mandlige og kvindelige fanger, fire hold marinesoldater, samt forsyninger til to år. Efter ankomsten flyttede de nordpå til Sydney Cove, hvor der var bedre forhold for jord og vand. Sammenlignet med Storbritannien, så var dette område barskt og tørt, og en konstant trussel om hungersnød hang over kolonien i mindst 16 år.

Andre nybyggere begyndte at blive tiltrukket af Australien i løbet af de næste årtier, især efter opdagelsen af guld i 1850’erne. En stor tilstrømning af indvandrere resulterede i overtagelsen af aboriginalernes land, som blev brugt til landbrug og minedrift. Landets økonomi blev betydeligt styrket på grund af opdagelsen af guld, og den industrielle revolution i England, som krævede store mængder råvarer. 1. januar 1901 blev Australien en nation, og de særskilte kolonier blev sammensluttet til en føderation, men der blev bibeholdt mange relationer med England. Australske tropper kæmpede sammen med briterne under Boerkrigen, og både 1. og 2. Verdenskrig. Tilhørsforholdene ændredes dog under 2. Verdenskrig, hvor USA beskyttede Australien fra den japanske invasion. Senere støttede Australien USA i både Korea- og Vietnam-krigen.

Efter 2. Verdenskrig ankom endnu en strøm af europæiske indvandrere samt flygtninge fra forskellige asiatiske lande, især Vietnam, hvilket resulterede i en rig kulturel mangfoldighed, som man stadig finder i Australien den dag idag. Der var atter stor efterspørgsel efter australske råvarer, hvilket havde positiv effekt på landets økonomi.

I 1993 vedtog man ”The Native Title Act”, som omhandlede flygtningepolitik, og som pressede på for en officiel undskyldning fra regeringen til aboriginalerne, på grund af de uretfærdigheder, som var blevet påført dem i løbet af årene. Vilkårene for aboriginalerne blev forbedret, og det indfødte folk fik en platform til at udtrykke deres utilfredshed med fortiden.

Du kan også læse om Australien på det australske turistbureaus hjemmeside.