25. april-broen i Lissabon – Golden Gate’s tvilling

25 april-broen
25 april-broen. Foto-kredit: Pedro Ribeiro Simões. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Kigger du ud af vinduet, når flyveren lægger an til landing i Lissabon, kan du måske fange et glimt af 25. april broen, som står med sine høje rustrøde tårne over Tejo-floden. Se her hvor du efter landing finder de bedste udsigter til den flotte bro i Lissabon.

Tvilling til ikonisk bro

25. april-broen bliver ofte kaldt for Golden Gate-broens tvilling og bærer da også en stærk lighed med San Franciscos ikoniske hængebro. Men bortset fra farven er den i virkeligheden nærmere beslægtet med San Francisco-Oakland Bay Bridge, som blev designet af samme firma, American Bridge Company.

Da 25. april broen, Ponte 25 de Abril, stod færdig i 1966, var den med en total længde på 2.277 meter en af verdens længste hængebroer. I dag er den blot den 27. længste ifølge Wikipedia, men ikke desto mindre stadig et af Lissabons mest kendte vartegn.

Vidste du, at 25. april-broen (og Gold Gate-broen) blev malet i “International Orange” for bedre at kunne ses gennem den tåge, som ofte lægger sig over vandet?

Opkaldt efter revolutionen

25. april-broen som for et halvandet år siden fejrede 50 års jubilæum, var frem til 1974 kendt som Salazar-broen opkaldt efter de facto-diktatoren António de Oliveira Salazar. Kort efter Nellikerevolutionen, som startede 25. april 1974 i netop Lissabon, blev broen ligesom mange andre vartegn rundt om i landet omdøbt.

Broen har i løbet af årene gennemgået flere udvidelser for at følge med den stigende trafikmængde til og fra hovedstaden. I 1999 blev der for eksempel tilføjet to jernbanespor på broens nederste dæk. De var allerede en del af det oprindelige design fra American Bridge Company, men var i første omgang blevet sparet væk. I dag kan du derfor for eksempel taget toget over 25. april-broen, hvis du vil en tur til Évora for at opleve de mange unikke seværdigheder der.

De bedste udsigter til broen

Vil du have det perfekte feriebillede af den smukke røde bro, eller blot beundre et imponerende bygningsværk, er der flere gode udsigtspunkter i og omkring Lissabon. De mest populære er Castelo de São Jorge, Belémtårnet og kristusstatuen, Cristo Rei, på Almada-siden af floden.

Der er dog også gode muligheder for at tage flotte billeder fra flodkanten ved for eksempel Doca de Santo Amaro. Tag toget mod Cascais fra Cais do Sodré og stå af ved Alcantara-Mar stationen. Herfra er det en kort gåtur hen til broen.

25. april-broen er ikke den eneste elegante bro i Lissabon. Vasco da Gama-broen mod nordøst, som blev bygget for at lette presset på 25. april-broen, er et mindst ligeså imponerende bygningsværk.

Interesseret i en rejse til Lissabon? Så se alle rejser til Lissabon med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere