Algarves johannesbrødtræer – det sorte guld

Johannesbrødtræer
Johannesbrødtræer trives i det tørre middelhavsklima. Foto: CTO Zurich, CC BY 2.0.

En af Algarves vigtigste afgrøder er johannesbrød, og selve johannesbrødtræet præger da også Algarves smukke landskab sammen med appelsin-, figentræer og vinmarker. Johannesbrødkulturen blev indført af maurerne i Portugal.

Dette stedsegrønne træ, som især dyrkes i Middelhavsområdet, bliver mellem 10 og 20 meter højt og kan leve i op til 300 år. Træet trives i naturen og ”kræver” kun 250 ml. vand om året for at overleve, selv om det kan klare sig med mindre vand. I tilfælde af tørke, sker det ovenikøbet tit, at produktion øges. Træet kræver ingen kunstgødning. Frugten er en kødfuld og mørkebrun og en ca. 15 cm lang bælg.

Fra dyrefoder til meget andet

Johannesbrød indeholder op til 50 % sukker og spises friske eller tørrede. De bruges også som foder til dyr. De store frø blev tidligere brugt som kaffeerstatning – substansen af frugtkødet optimerer nemlig kaffens crema. Johannesbrødkernemel anvendes i levnedsmiddelindustrien som stabilisator og fortykningsmiddel, og er kendt som E 410 additiv.

For mange år siden blev johannesbrød betragtet som “sort guld” af Algarves landmænd, der tjente formuer på det. Inden for de sidste 10 år er landmænd i Algarve igen begyndt at satse på dyrkningen af johannesbrødtræer for at blive verdens andenstørste johannesbrødproducent. Portugal er i forvejen verdens tredjestørste johannesbrødproducent- og eksportland.

For 50 år siden, troede man, at johannesbrød kun var anvendeligt som foder til dyrene.  Men der er meget større potentiale i dette meget sunde og næringsrige naturprodukt. Frugtens frø bliver brugt i mad (babymad, fedtfri chokolade, saucer, supper, ost, mv.), medicinalprodukter (bl.a. medicin mod kræft, diabetes og kolesterol), textil- og kosmetikindustrien (bl.a. fugtighedscremer) og endda til papir, likør og snaps.

Sundt slik

Johannesbrød betegnes også som ”sund chokolade”, fordi den indeholder meget lidt fedt og ikke er vanedannende.
Johannesbrødmel fås af at male og tørre selve frugtkødets og melet indeholder: 48 -56 % sukker, 18 % fiber, 0,2-0,6 % fedt, 4,5 % protein, en høj procentdel af calcium (352 mg/100 gr.) og fosfor. Frugtens garvesyrer bliver ofte anvendt i medicin mod diarre – særligt til børn.

Jøder spiser tørret johannesbrød på helligdagen Tu Bishvat (træernes nytår), mens muslimer drikker johannesbrødsaft under Ramadan.

Danisco ejer den største johannesbrød-transformationsfabrik, der omdanner johannesbrød til mel. Fabrikken lå tidligere i Portugal, men produktionen er nu blevet flyttet til Spanien. Danisco dominerer i dag 55 % af verdensmarkedet for johannesbrød.

Opskrifter med johannesbrød

Kokos – johannesbrødskager
250 gr. Kokos
250 gr. Sukker
8 æg
2 spsk. Johannesbrødkernemel

Smør formene, blend kraftigt sukker og æg, tilsæt kokos og mel. Held i formene og bages i ovn ved 180 gr. i 10 minutter.

Johannesbrød mousse
500 gr. Tofu
¾ kop johanneskernemel
4 spsk. Rørsukker
½ kop sojamælk

Alle ingredienser blændes godt sammen til en cremet konsistens. Hældes i portionsskåle og i køleskabet. Serveres koldt.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere