Bacalhau – 365 forskellige opskrifter

Bacalhau. Foto: Louise Laurenius, CC BY 2.0

Besøgende i Portugal overraskes ofte over, hvor populær den tørrede, saltede torsk, kendt som bacalhau, er. Bacalhau er således et prominent indslag på alle restauranters menukort og kan ofte ses hænge i butikkernes indgangsdør. Der er endda en hel afdeling for bacalhau i mange supermarkeder.

En nation af fiskespisere

Portugiserene er vilde med fisk, ikke bare torsk. En del af forklaringen på dette er ret indlysende: den nemme adgang til havet. De portugisiske fiskere bringer således friske forsyninger hjem fra de lokale farvande, der rummer en bred vifte af fiskearter og skaldyr. Du vil derfor også kunne opleve regionale forskelle i, hvilke fisk og tilberedningsmåder der er mest populære. I Lissabon er man for eksempel især glade for grillede sardiner, mens gryderetten Cataplana traditionelt hører til i Algarve.

Bacalhau supermarked
Selv i mindre supermarkeder er der ofte en afdeling med Bacalhau – det giver en særlig duft. Foto: Shatabisha, CC BY-SA 3.0.

På nationalt plan er der dog ingen tvivl om, at torsk er mest populær. Det kan på umiddelbart måske forekomme lidt pudsigt, da torsken fanges langt fra Portugal i Nordatlanten, hvis køligere vande denne fisk foretrækker. Det meste bacalhau, som sælges i Portugal nu til dags, er da også produceret i Norge (en mindre del på Island). Portugal aftager således over 60 % af den norske produktion af klipfisk.

En historisk forklaring på bacalhau’s popularitet

Som med så meget andet er der en historisk forklaring på bacalhau’s popularitet i Portugal. Bacalhau, som vi herhjemme kalder klipfisk, blev således udbredt blandt søfolk i det 15. århundrede, som havde brug for en teknik, der sikrede, at fangsten ikke blev fordærvet på den lange rejse til søs. I slutningen af det 15. århundrede blev mange af torskene således fanget helt oppe ved Newfoundland. Den katolske kirke var med sit forbud mod at spise rødt kød på visse helligdage i løbet af året desuden med til at sikre bacalhau-retterne en fast rolle i det portugisiske (og andre katolske landes) køkken.

Pataniscas de Bacalhau
Pataniscas de Bacalhau – en form for fiskefrikadeller. Foto: juniordiviroydi, CC BY-SA 3.0.

Men når du først har smagt én af de 365 forskellige opskrifter, som portugiserne hævder der er, så vil du forstå dens popularitet og forstå, hvorfor portugiserne som en tradition serverer den som hovedret til jul. Retter som Bacalhau à Braz, Bacalhau à Zé do Pipo og Bacalhau à Gomes de Sá findes på de fleste restauranters menu, så vær sikker på at prøve én af dem, før du forlader Portugal.

Her finder du opskrifter på portugisiske bacalhau-retter.

Fisker Algarve
Det er ikke de lokale småfiskere, der leveres torsk til det portugisiske marked.

Rejser til Portugal

Lige meget hvilken del af Portugal, du rejser til, vil du få mulighed for at prøve bacalhau. Det portugisiske køkken har dog også meget andet at tilbyde – også til dig, som ikke er så vild med fisk.

Find rejser til Portugal med Escapeaway.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere