Besøg de mystiske bautasten ved Évora

Cromelegue dos Almendres
Cromelegue dos Almendres. Foto-kredit: PunkToad. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Besøg Cromeleque dos Almendres, Portugals svar på Stonehenge, og blive forundret over resterne af en for længst svunden civilisation.

De mystiske bautasten mellem korkegene

Det vurderes, at stenmonumentet Cromeleque dos Almendres er blevet opført over flere perioder startende for helt op til 6.000 år siden. Det gør monumentet adskillige tusinde år ældre end den berømte stencirkel Stonehenge i England.

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor datidens bygherre gjorde sig det store besvær at slæbe de tunge granitsten op på højen. Men forskerne mener, at nogle af de mange bautasten har udgjort en form for primitivt astronomisk observatorium. Desuden har stenene formentlig været centrum for forskellige former for hellige ritualer.

Cromelegue dos Almendres
Cromelegue dos Almendres. Foto-kredit: PunkToad. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Når du går rundt her blandt de særprægede sten, er det nemt at lade fantasien løbe frit og føle sig sat langt tilbage i tiden.

Det store stenmonument blev først genopdaget i 1966 af en geolog, som lavede undersøgelser i området. Siden har man i et vist omfang rekonstrueret monumentet ved blandt andet at genrejse nogle af stenene.

På overfladen af nogle få af de ca. 95 bautasten kan man trods sliddet fra årtusinders vind og vejr stadig se udhuggede mønstre, hvis betydning man i dag kun kan gisne om.

Smukke udsigt over Évora

Medmindre du er meget historisk interesseret, kan du nok ikke bruge flere timer på at udforske Cromeleque dos Almendres.

Udover stenmonumentet byder området dog også på smukke landskaber og ikke mindst gode udsigter over blandt andet Évora, en af Portugals smukkeste og bedst bevarede middelalderbyer.

Det er således ikke svært at forstå, hvorfor fortidens portugisere valgte at placere det store stenmonument på denne bakkeskråning.

Stadig en uturistet oplevelse

Imodsætning til mere berømte stenmonumenter rundt om i Europa er Cromeleque dos Almendres stadig ganske uturistet. Udover en parkeringsplads skal du således ikke forvente at finde hverken kiosker, butikker eller toiletter her. Har du brug for mad og drikke, skal det medbringes.

Du finder det enestående stenmonument ca. 15 kilometer vest for Évora. Det er nødvendigt med egen bil (eller eventuelt mountainbike) for at komme hertil. Der er god skiltning undervejs, men vær dog opmærksom på, at det sidste stykke vej består af små, hullede grusveje. Det er dog bestemt besværet værd.

Se alle rejser til Portugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere