Besøg Taizé-klostret i Bourgogne

Taizé-klostret
Taizé-klostret. Foto-kreditering: Maik Meid. Oploaded under licensen CC BY-SA 2.0

Placeret i Bourgognes vindistrikt nær Cluny ligger det berømt økumeniske kloster, Taizé, som hvert år besøges af omkring 100.000 pilgrimsrejsende.

Alle aldre er velkomne, men især unge under 30 finder vej til Taizé for at komme nærmere Gud, og for at blive inspireret af de mange kristne retninger, der her i økumeniens (det vil sige samarbejde mellem forskelle grene af kristendommen) ånd er samlet. De fleste bliver en uge – fra søndag til søndag. Taizes økonomi hviler på, at de pilgrimsrejsende giver bidrag til mad, overnatninger og udgifter i forbindelse med religiøse møder og ceremonier.

Grundlagt under anden verdenskrig

Taizé blev grundlagt i 1940, mens 2. Verdenskrigs rædsler buldrede henover det europæiske kontinent. Grundlæggeren, broder Roger Schultz, var en schweizisk reformeret protestantisk munk, og hans tanke med klostret var at genforene de forskellige kristne retninger – katolicismen, de protestantiske grene og den ortodokse kristendom. Han var en heltemodig mand, som under krigen gemte flygtninge, herunder jøder, i et hus, han købte. Forholdene var primitive, men der var efter sigende en speciel stemning af fællesskab og gavmildhed under Schultz’ tag.

Schultz blev arresteret af Gestapo i 1942, men vendte senere tilbage til Taizé sammen med de munke, han oprindeligt havde med sig.

Den dag i dag fornægter stemningen af fællesskab og gavmildhed sig ikke i Taizé, og man holder fast i de simple omgivelser: Religiøse ceremonier og møder foregår i den enkle betonkirke, der i 1962 blev bygget af tyske frivillige, som ville vise deres sorg over den ødelæggelse, deres folk havde bragt over Europa under 2. verdenskrig.

Opløftende atmosfære

Pilgrimsrejsende beskriver Taizé som et sted med en bemærkelsesværdig opløftende atmosfære, hvor tusindvis af mennesker fra forskellige trosretninger og kulturer samles for at nyde et afbræk i det somme tider stressende, moderne hverdagsliv. Flere mener at have haft oplevelser her, der har bragt dem nærmere Gud.

Frankrig er landet, der rummer det hele, og hver fransk region er som et skatkammer af muligheder og oplevelser for turister. Bourgogne-regionen er kendt for sine fremragende vine, men har du lyst til en uge eller bare et par dage med fred, ro og spirituel inspiration, kan du med fordel besøge Taizé. Blandt de mange religiøse ledere, der har aflagt klostret et besøg, er den forhenværende pave, Johannes Paul II.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere