Cervejaria Trindade – Lissabons ældste og smukkeste bryggeri

Cervejaria Trindade
Drik en øl i Cervejaria Trindade's stemningsfulde lokaler. Foto: Joaomartinho63, CC BY-SA 3.0.

Bryggeriet Cervejaria Trindade fejrede i 2011 sit 175 års jubilæum. Trindade (der betyder ”treenighed”) bryggeriet er dermed Portugals ældste og utvivlsomt det smukkeste – og stedet er absolut værd at besøge hvis du rejser til Lissabon på en storbyferie.

Udover bygningens historiske og symbolske betydning, byder bryggeriet også på diverse rum udsmykket med fantastisk smukke håndmalede kakler – fra det 18. 19. og 20 århundrede.

Øl, bøffer og hyggeligt samvær

Trindade er desuden mødested for mange lokale, og her finder du en dejlig festlig stemning og god portugisisk gastronomi med alt fra skaldyr til den berømte ”Trindades bøf” (Bife à Trindade), der bliver serveret med restaurantens velbevarede hemmelighed, en sauce der menes at blive tilberedt med smør, mælk, kaffe, sennep og lidt mel (måske Maizena).

På Trindade finder du god portugisisk gastronomi med alt fra skaldyr til den berømte ”Trindades bøf”. Foto: Maria Eklind. CC BY-SA 2.0

I 2018 aflagde over 200.000 fans et besøg på Cervejaria Trindade pga. stedets øl, bøf og hyggelige samvær.

Bryggeri i et tidligere kloster

Cervejaria Trindade ligger høj placeret i et af Lissabons historiske kvarterer og i et af Lissabons mest imponerende gamle klostre ”Convento da Trindade”, der blev grundlagt i 1294 og var et af byens vigtigste og største. Efter at have været udsat for brand et par gange og nærmest totalt ødelagt af jordkælvet i 1755, blev det – efter opløsningen af religiøse ordener i 1834 – købt af Manuel Garcia, der stammede fra Galicien. Her åbnede han et bryggeri og stod for genopbygningen af facaden, der blev beklædt med klostrets oprindelige kakler og restaurerede klostrets indvendige rum, som blev omdannet til en restaurant.

Trindades indretning og besøgende

I de nyindrettede rum beordrede Manuel Garcia, der var frimurer, at væggene i 1863 blev beklædt med frimurerinspirerede håndmalede kakler, udført af kunstneren Ferreira das Tabuletas. Maria Keil har beklædt bryggeriets moderne paneler, som er inspireret af traditionel portugisisk fortovskunst (Calçada portuguesa). Disse har fantasifulde mønstre, der er lavet af sort og hvide basalt-sten og kalksten og som også beklæder portugisiske fortove. Dette betagende kunstudtryk tiltrækker mange portugisiske kunder og fortryller gæster fra hele verden.

Cervejaria Trindade ligger i et af Lissabons mest imponerende gamle klostre ”Convento da Trindade”, der blev grundlagt i 1294. Foto: Maria Eklind. CC BY-SA 2.0

Bryggeriet blev flittig besøgt af en politisk og intellektuel kundekreds, men også af nattelivs-elskere, da området er koncentreret om Lissabons vigtigste opera-, ballet- og nationalteatre, men for mange familier og studenter var det også et oplagt fast mødested – og er det stadig i dag. Fordelt på fem sale, kan bryggeriet rumme op til 400 gæster.

Bryggeriet er inkluderet blandt Lissabons kulturarvs-bygninger. Det har åbent hver dag fra kl. 10:00-01:30 – dog ikke på helligdage. Der serveres morgenmad, brunch, frokost, aftensmad, samt ”natmad” efter eksempelvis en tur i teatret, operaen eller bare til et sent og spontant vennetræf.

Du kan læse på bryggeriets egen hjemmeside her

Du kan også læse mere om øl generelt i Portugal denne lille guide om øl i Portugal

Portugal er et mekka med mad og drikke

Portugal har i mange år haft ry for et lidt kedeligt og måske bondsk køkken, men har du lige som jeg besøgt landet løbende de sidste 10 år vil du nok give mig ret i at der er sket en stor udvikling og at Portugal i dag byder på store gastronomiske oplevelser.

Jeg har udvalgt et par artikler for dig der vil læse mere om maden og drikke i Portugal

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere