De grønne veje i Spanien – cykelture for hele familien

Via Verde de la Sierra Spanien
Via Verde de la Sierra, en af Spanien naturskønne cykelruter. Foto: El Pantera, CC BY-SA 4.0.

Næste gang du holder ferie i Spanien, bør du leje en cykel og tage en tur ad en af de mange Vias Verdes. Disse “Grønne veje” er nedlagte jernbanespor, som er omdannet til cykel- og vandrestier. De er perfekte til en cykeltur med familien, da man ikke får alt for meget sved på panden, men til gengæld masser af unikke natur- og kulturoplevelser. Her kan alle være med næsten uanset alder, ikke mindst fordi stierne er fri for biltrafik.

Vias Verdes i hele Spanien

Der er indtil videre etableret omkring 115 Vias Verdes i Spanien, som tilsammen byder på over 2.400 kilometers cykelture gennem naturskønne landskaber. Næsten uanset hvilken landsdel du rejser til (undtagen De Kanariske Øer), er der en af disse cykelstier inden for rækkevidde, både inde i landet og ude langs kysten.

Ruterne er meget varierede. Du vil på samme tur således ofte køre gennem både uberørte naturområder og charmerende landsbyer. Der findes desuden ruter af stort set alle længder på alt fra 5 kilometer til over 100 kilometer. De er generelt meget sikre og familievenlige, da den oprindelige tilpasning til lokomotiver betyder, at de alle er flade med stigning på højest 3 % og har bløde sving. Alder og kondition er derfor ikke afgørende for at kunne være med. Man skal blot have en lyst til at tage på opdagelse.

Vía verde del Aceite
Da der er brugt nedlagte jernbanespor, er ruterne generelt uden bakker og skarpe sving. Foto: Xapis, CC BY-SA 4.0.

At ‘De grønne veje’ overhovedet eksisterer i dag, kan man takke de ambitiøse spaniere for. I begyndelsen af 1900-tallet havde man således i Spanien en målsætning om, at landets landområder skulle have bedre jernbaneforbindelser. Der kom dog en verdenskrig og en borgerkrig på tværs, så det endte med at der var mange halvfærdige jernbanespor rundt om i landet. Her lå de og forfaldte indtil man i starten af 90’erne lancerede Via Verde projektet.

På de fleste af cykelstierne vil du da heller ikke være i tvivl om, at du køre på en tidligere jernbane. Der er således ofte talrige tunneler, viadukter og broer, som skal passeres undervejs. Dertil kommer at mere end 100 af de tidligere jernbanestationer, er blevet restaureret. Nu bruges de som små hoteller, vandrehjem, turistkontorer og restauranter. Nogle steder er der sågar indrettet museer, hvor historien om jernbanen eller området natur fortælles.

Via Verde Oropesa - Benicassim
Der findes Vias Verdes i hele landet, både oppe i bjergene og helt nede ved kysten. Her Via Verde Oropesa – Benicassim nord for Valencia. Foto: RicardoDorda, CC BY-SA 3.0 ES.
Vias verdes
Kort over Vias Verdes i Spanien. Kilde: www.viasverdes.com

Inspiration til en aktiv ferie i Spanien

Da der ofte er mulighed for at leje cykler nær starten af de populære ruter, er Via Verde-ruterne populære blandt både lokale og turister. En cykeltur på en af disse naturskønne ruter er da også en oplagt mulighed for at komme lidt væk fra den slagne turistvej og opleve en anden side af Spanien. Herunder kan du se et lille udpluk af de mange Via Verdes rundt om i landet.

Via Verde de Maigmó (Alicante

Holder du ferie ved Costa Blance, er Via Verde de Maigmó en af de nærmeste cykelruter. Ruten som går fra Alcoi ned til udkanten af Alicante, byder på spektakulære viadukter over floder og kløfter samt lange tunneler gennem bjergene. Man kan da heller ikke andet end beundre den ingeniørmæssige bedrift det har krævet, da man i 1920’erne etablerede jernbanesporet gennem dette uvejsomme terræn. Der blev ganske vist aldrig sat tog i drift på strækningen, men i dag nyder masser af cyklister og vandrere den smukke 22 km lange rute. (se kort)

Via Verde de Manacor-Artá (Mallorca)

Der er kun én Via Verde på Mallorca. Denne 29 km lange rute forbinder byerne Manacor og Artá på den østlige del af midelhavsøen. Lejer du en cykel i en af endebyerne, kan du se frem til en dag, hvor du både oplever øens indre med idylliske, rustikke landsbyer og kommer ud nær kysten med flotte udsigter over det glitrende Middelhav. (se kort)

Via Verde de la Jara (Toledo)

Selvom den er 52-kilometer lang, kan børnene godt være med på Via Verde de la Jara, da der ikke skal forceres stejle bakker, men til gengæld er masser at se undervejs. Landskabet skifter karakter undervejs og har I øjnene med jer, er der gode chance for at se noget af områdets rige dyreliv. I kan eventuelt holde pause ved et af udsigtspunkterne for at spejde efter fugle.

I vil også passerer steder med interessante arkæologiske og historiske seværdigheder som Ciudad de Vascos, der er resterne af en by fra det 9. århundrede, eller Aldehuela stendysserne. Ruten passerer gennem 18 tunneler, hvor det anbefales selv at have lys med. (se kort)

Via Verde cykel Spanien
Ruterne fører dig ofte forbi charmerende landsbyer og interessante seværdigheder. Foto: TijsB, CC BY-SA 2.0.

Via Verde de la Sierra (Cadiz)

En af de mest populære cykelruter i Andalusien og anses blandt kendere for at være en af de smukkeste Via Verde-ruter. Den 36 km lange rute løber langs foden af Peñón de Zaframagón fra landbyen Puerto Serrano til Olvera nordøst for Ronda. Det er som altid en meget familievenlig rute uden trafik og relativt let cyklet. Undervejs passerer man 30 tunneler og 4 viadukter. Er du for træt til at køre retur, kan du eventuelt tage en taxi, som har cykelholder. (se kort)

Via Verde Tajuña (Madrid)

Er du på storbyferie i den spanske hovedstad, er Via Verde Tajuña en oplagt mulighed for at komme væk fra trængslen og samtidig få lidt motion. Den 49 km lange rute, som er asfalteret, løber langs Tajuña-floden gennem fredelige enge, skove, marker og landsbyer. (se kort)

Find mere information om Vias Verdes på den officielle hjemmeside

Rejser til Spanien

Har du fået lyst til at tage en tur på en af de grønne veje i Spanien? Så se alle Escapeaway´ rejser til Spanien her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere