Europas smukkeste strand ligger nær Lissabon

Strand
Portugal er igen løbet med en pris - denne gang for én af sine fantastiske strande

Algarvekysten er med rette berømt for sine fantastiske strande og solrige klima. Men vidste du, at der også findes et ægte strandparadis mindre end en times kørsel syd for Lissabon? Her finder du nemlig Praia dos Galapinhos, der regnes blandt en af de smukkeste strande på det europæiske fastland.

Den er dog bare én af de skønne badestrande, du nemt kan nå på udflugter fra den portugisiske hovedstad. Ønsker du at kombinere storbyferie med afslappende strandliv? Så læs med her og få mine tips til de bedste strande nær Lissabon.

Praia dos Galapinhos

Det er ikke svært at forstå, hvorfor Galapinhos-stranden med sit smukke, hvide sand og krystalklare, smaragdgrønne vand for få år siden blev kåret til den “Bedste stranddestination” af European Best Destinations. Her kan du stå med fødderne i det bløde sand for foden af de skovklædte klippeskråninger og føle dig langt væk fra det travle byliv i Lissabon. Det er da også de enestående omgivelser i form af Arrabida Naturparkens grønne bjerge, som gør dette til en af de smukkeste strande i Europa.

Syd for Lissabon kan du nyde dagen på skønne, uspolerede strande. Foto: Pemanuelp, CC BY-SA 4.0

Praia dos Galapinhos er blot én af adskillige skønne strande på Costa Azul (Den Blå Kyst) lige syd for Lissabon. Inden for gåafstand ligger for eksempel også Praia do Portinho da Arrábida, som portugiserne ved en afstemning i 2010 selv udnævnte til et af Portugals syv naturvidundere.

På grund af beliggenheden inde i Arrabida Naturparken er der ved disse strande måske ikke alle de faciliteter, som du er vant til på en badeferie. Det er også derfor, at du ikke ser Blå Flag vaje her. Betingelsen for at hejse dette flag fra den ikke-statslige non-profit organisation FEE (Foundation for Environmental Education) er således ikke blot rent vand, hvilket der er, men for eksempel også tilstedeværelsen af en række publikumsfaciliteter og ydelser.

Den dæmper som naturparken har lagt på udviklingen af områdets turisme, er dog netop det, som i dag gør strandene her så attraktive. Naturen er stadig herligt uspoleret, og de fleste kan sagtens klare sig med det lille udvalg af strandcaféer, der trods alt er. Er det strandliv med flere forlystelser, du søger? Så kan du desuden finde det til overflod ikke ret langt herfra.

Strand
Der findes et væld af gode sandstrande i nærheden af Lissabon – blandt andet på Troia-halvøen……

Ferieresort på Troia-halvøen

Tager du færgen fra nærliggende Setúbal den korte tur over Sado-floden kommer du således til Troia-halvøen, som blandt internationale turister stadig er lidt overset. Den udgøres for en stor del ligeledes af et naturreservat, Reserva Natural do Estuário do Sado, men huser også et resort-område på nordspidsen. Udover hoteller, restauranter, barer og casino er her et væld af aktivitetsmuligheder. Du kan tage på guidede bådture i naturreservatet med gode muligheder for at se delfiner og flamingoer, eller for eksempel bruge ferien på halvøens anerkendte 18-huls golfbane ”Troiagolf Championship Course”.

Hvis altså ikke du hellere bare vil dase på Troias brede og kilometerlange sandstrande. Især Praia da Comporta i den sydligste, mere uberørte ende af halvøen er en lokal favorit. Området er kendt for at være godt til kitesurfing, og her afholdes jævnligt konkurrencer.

Familievenlige strande på Costa da Caparica

De naturskønne strande ved Costa Azul er helt bestemt køreturen værd. Lige efter du er krydset over Tejofloden ad den ikoniske 25. april-bro, kan du dog også blot dreje af til højre og køre ud til Costa da Caparica. Her i det en frisk ejendomsmægler nok ville kalde “et stenkast” fra Lissabon, finder du også lange, familievenlige sandstrande. De er et yndet udflugtsmål blandt hovedstadens egne indbyggere, når sommervarmen lægger sig over byen. Men selv i højsæsonen er her god plads.

Lissabonkystens strande

Det er ikke kun syd for Tejofloden, at du kan nyde en afslappende dag på stranden, hvis du rejser til Lissabon. Der er nemlig også en hel perlerække af gode badestrande vestpå ud langs Lissabonkysten. Du kan nemt tage toget ud til disse, hvis du trænger til lidt afveksling fra sightseeing i byen.

En af de første strande du kommer til efter ca. 35 minutter med tog, som kan kaldes en rigtig Atlanterhavsstrand, er Praia de Carcavelos. Der er ganske vist strande endnu tættere på Lissabon, men dette er formentlig den første, som er langt nok fra den ferske Tejoflod til at have ufortyndet saltvand. Carcavelos-stranden er især populær blandt unge, som på den brede sandstrand har masser af aktivitetsmuligheder at vælge mellem. Bølgerne er ikke store, så også nybegyndere kan sagtens forsøge sig med for eksempel surfing her.

Fortsætter du længere ud vestpå, når du Cascais og Estoril. Her vidner prangende bygninger langs med kysten om, at dette område i mange år har været en favorit blandt den portugisiske overklasse og velhavere. Her er dog også flotte strande. For eksempel Praia do Guincho, som CNN tidligere har udnævnt til en af de bedste bystrande i verden.

Verdensrekord i Blå Flag

Uanset om du vælger at tage på badeferie på Algarvekysten eller ved Den Blå Kyst lige syd for Lissabon, kan du glæde dig over, at der findes over 300 Blå Flag-strande i Portugal. Det giver landet en topplacering blandt de lande i Europa, som er med i den internationale ordning. Flere af landets strande har tilmed i adskillige årtier i træk kunne hejse det eftertragtede flag.

Du kan finde meget mere inspiration til en badeferie i Portugal og se alle vores håndplukkede hoteller her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere