Ferie i Italien uden mafia

Sicilien - Corleone
Landsbyen Corleone på Sicilien blev takket være Godfather-filmene uløseligt forbundet med mafiaen.

I det sydlige Italien er mafiaen mange steder stadig tilstede bag facaden. Men en række forretningsdrivende gør nu op med mafiaens magt, så det bliver nemmere at gå på restaurant og lignende i området uden uvidende at bidrage til underverdenen.

Feriegæster kommer ikke direkte i kontakt med mafiaen i Italien, men en del restauranter i Syditalien betaler de såkaldte beskyttelsespenge til mafiaen. Normalt er det ikke til at se, hvilke restauranter, der betaler, og hvilke der ikke gør. Men det bliver der nu tilsyneladende lavet om på.

Bager i Rom imod mafiaen

Den direkte mafia-aktivitet er størst i Syditalien, men også i italiens hovedstad Rom er mafiaen tilstede. Her ejer den en del cafeer og restauranter, hvor penge fra forskellige former for kriminalitet vaskes hvide.

Men nu er en række spisesteder åbent begyndt at reklamere med, at de er imod mafiaen. For eksempel åbnede sicilianeren Conticello et bageri i Rom i 2012, og han går offentligt imod mafiaen. Og ikke nok med at han ikke selv vil underlægge sig mafiaens metoder – han nægter også at handle med underleverandører og andre, der laver forretninger med mafiaen.

På et tidspunkt, da han stadig boede på Sicilien, blev han chikaneret, fordi han nægtede at betale beskyttelsespenge. Blandt andet blev hans kat myrdet.

Oprøret har spredt sig

Siden 2012 har mange andre restauranter og barer sluttet sig til oprøret mod mafiaen startet af bageren i Rom. Handlende, der ikke betaler beskyttelsespenge, har slået sig sammen i en slags forening.

I takt med at de handlende er begyndt at sige fra over for mafiaen, har den mistet fodfæste flere steder i Italien. Ingen ved med sikkerhed, hvor stor mafiaen er i dag, men dens storhedstid ser ud til at være ovre.

Kan civilsamfundet besejre mafiaen?

Den italienske stat har brugt umådelige ressourcer på at bekæmpe mafiaen, og mange menneskeliv er gået tabt i kampen. Men måske er det i virkeligheden en modig bagers eksempel, der er det bedste.

Hvis mafiaen skal stækkes, er det helt almindelige forretningsdrivende, der i hobetal skal sige fra. Den udvikling er nu i gang.

Det er ikke noget man mærker på ferien i Italien, men under overfladen er en mindre revolution i gang. Sandsynligheden for at støtte mafiaen, når du går ud og spiser i Italien, bliver mindre og mindre.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere