Førende portugisisk vinproducent skaber “drue-bank”

Vinmark
Klimaforandringer er en udfordring for mange vinproducenter rundt om i verden.

Den globale opvarmning, med usædvanlige temperaturskift til følge, får nu én af Portugals førende vinproducenter, Herdade do Esporão, til at skabe en ”drue-bank”, idet han vil plante næsten 200 forskellige slags vinsorter på sine vinmarker i Alentejo, som skal tjene som et fremtidigt lager overfor det skiftende klima.

Fald i vin-produktion

Beslutningen om at opbygge et fremtidigt lager af forskellige vinsorter sker efter at Herdade do Esporão sidste år oplevede et fald på 20% i sin vinproduktion som følge af usædvanligt høje temperaturer i midten af august og de medfølgende glødende vinde. Det fremtidige lager af vinstokke skal tjene som en sikkerhed overfor det ændrede klimabillede, der med ét slag kan ødelægge de allerede eksisterende vinsorter i Herdade do Esporãos vinproduktion. Desuden giver det mulighed for at eksperimentere med vine, der kan tilpasses forbrugernes ændrede smag.

Vindruer på række
Man skal ikke lægge alle sine æg i én kurv. Derfor planter Herdade do Esporão mange forskellige sorter på sin vinmark.

Resultater inden for tre år

Herdade do Esporãos vin-resort, der ligger i Reguengos de Monsaraz, omfatter alle de regionale druesorter fra Douro og Alentejo, samt de vigtigste sorter fra hele Portugal. Desuden omfatter det også vinsorter fra Italien, Rumænien, Tyskland, Spanien og Frankrig. Inden for tre år forventes høsten af de kommende vinstokke at være klar til produktion.

Vinproducenter bekymrede over klimaændringer

Klimaændringerne bekymrer i stigende grad vinproducenter over hele verden. Der spekuleres blandt andet i, at en drastisk stigning i middeltemperaturen vil kunne vende helt op og ned på druens naturlige habitat og geografisk flytte produktionen af vin langt væk fra dens nuværende habitat. F.eks. ville en temperaturstigning på mellem 4% og 6 % inden for de næste 100 år, som nogle miljøorganisationer, såsom Greenpeace, har foreslået, kunne flytte vinproduktionen helt op til 1000 kilometer bort fra dens nuværende habitat. Der er dog langt fra enighed om omfanget, og grunden, til den globale opvarmning – og nogle kritikere mener, at de dystre prognoser er groft overdrevne, ja endog ubegrundede.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere