Gå på opdagelse i grotterne ved Sare

Grotterne ved Sare
Foto-kreditering: Richard Allaway. Oploadet under licensen CC BY 2.0

De tørre grotter ved den smukke by Sare er den tredjemest besøgte seværdighed i Baskerlandet takket være en utrolig smuk geologi. Sare by er en lille landsby med røde bindingsværkshuse i et frodigt bakkelandskab med grønnegræsgange, brolagte stier og en lang hyrdetradition.

Lezea-grotten

Ved Sare ligger et stort limstensmassiv, der ligesom området har flere grotter. En af disse hedder Lezea og kaldes også for “grotterne ved Sare”, og den ser ud i dag, som den gjorde det for 2 mio år siden. Her udfolder der sig et utroligt geologisk formsprog fra store grotterum med ubeskrivelige dimensioner til snoede, smalle passager. Da grotterne stadig er beboet af en stor skare “naturlige” beboere, er der i lyssætningen taget store hensyn til det daglige liv derinde, dog uden at det har betydning for kvaliteten af et besøg her. Det siges, at der har boet mennesker i grotterne, men også hulebjørne, der skulle have overvintret herinde for mere end 10.000 år siden…og så er der den store familie af flagermus, der stadig holder til på adressen.

Grotterne ved Sare
Grotterne ved Sare

Megalit-parken og museet

Der er tilknyttet et museum til grotterne, der behandler de forskellige menneskelige udviklingstrin fra forhistorien frem til i dag. Udenfor er der rekonstrueret forskellige menneskeskabte monumenter fra den forhistoriske æra (2800 f.Kr.), ligesom man kan studere forskellige ritualer, så som begravelser og kremation udført med dukker i 1 :1.

Det er bestemt værd at deltage i den lyd- og lystur, der tilbydes på stedet, og som varer ca. 45 minutter. Under denne guidede tur fortælles der om den usædvanlige geologi, om grotterne som forhistorisk beboelsessted, og om oprindelsen og myterne om det baskiske folk. I forbindelse med en guided tur er der fri adgang til museet og megalit-parken.

Rejser til Aquitaine

Kunne du tænke dig at besøge grotterne ved Sare i regionen Aquitaine? Så se alle Escapeaway´ rejser til Aquitaine her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere