Gå på opdagelse i Lissabons gadekunst

Gadekunst i Lissabon
Gadekunst i Lissabon. Foto-kredit: Jeanne Menjoulet. Oploadet under licensen CC BY 2.0

En tur rundt i Lissabons gader er en chance for at opleve noget af verdens bedste gadekunst. I Google’s online arkiv over street art, kan du få en forsmag på oplevelserne og eventuelt planlægge din rute rundt i den portugisiske hovedstad hjemme fra sofaen. Metroen i Lissabon er berømt for sin flotte udsmykning skabt af de karakteristiske glaserede kakler – azulejos. Men den portugisiske hovedstad er også på gadeplan rig på mere uautoriseret kunst, der i mange tilfælde er mindst ligeså imponerende.

Google Art Project i Lissabon

Er du på vej mod den portugisiske hovedstad, er Google Art Project en oplagt mulighed for at se, hvor de udendørs kunstværker befinder sig. Desuden finder du i arkivet ved hvert værk en beskrivelse med information om kunstneren og motivet.

Google har indtil nu føjet 10.000 billeder af gadekunstværker fra det meste af verden til deres arkiv sammen med deres nøjagtige placering, så du efterfølgende selv kan finde frem dem. I skrivende stund inkluderer arkivet omkring 100 værker fra Lissabon.

Gadekunst i Lissabon
Gadekunst i Lissabon. Foto-kredit: Pedro Plassen Lopes. Oploadet under licensen CC BY-ND 2.0

I og med gadekunstværkerne ofte er uautoriserede, risikerer man dog at nogle værker forsvinder igen fra gaden. Formålet med Google’s online arkiv er da også netop at bevare, dokumentere og udbrede kunsten.

Lissabons berømte gadekunst

Den såkaldte Street Art sidestilles mange steder i verden med ulovlig graffiti. Men i Lissabon har bystyret langt hen ad vejen taget gadekunsten til sig og i flere tilfælde bedt kunstnere udsmykke forladte bygninger. Det har resulteret i værker, som blandt kendere af genren anses for at være bedste i verden.

Det er dog ikke noget nyt, at man får gratis kunstoplevelser på sin vej rundt i Lissabon. Hovedstadens metro har således i mange år været kendt for dens smukke udsmykninger med azulejo glaserede kakler.

Læs også: Kunstoplevelser i Lissabon´s Metro

Hvor azulejo-kaklerne i Lissabons metro er opsat på bestilling, er meget af den graffiti og ‘street art’ du møder på din vej rundt i byens gader uautoriseret. Ligesom i de fleste andre storbyer møder du selvfølgelig også i Lissabon meget graffiti af tvivlsom kunstnerisk værdi, men selv for det utrænede øje er det tydeligt, at nogle af værkerne må betegnes som kunst og for de fleste bidrager positivt til indtrykket af byen.

Den såkaldte ‘street art’ deler dog ofte vandene, men for mange besøgende giver den en god modvægt til Lissabons mange historiske monumenter og vidner om en levende storby. Gadekunsten giver dig desuden chancen for at gå på opdagelse uden guidebog og blive overrasket over de ting, du støder på.

Nogle steder har bystyret i Lissabon da også taget gadekunsten til sig og opfordret kunstnere til at udsmykke forladte bygninger. Det har givet Lissabon værker, som anses for at være blandt de bedste eksempler på street art i verden.

En ny attraktion i Lissabon?

Det er en kendt sag at kunst i dette offentlige rum er et trækplaster for mange storbyer, som kæmper om turisternes gunst. Om street art opnår samme anerkendelse i myndighedernes øjne som de mere klassiske attraktioner er nok tvivlsomt, og for de fleste vil en rejse til Lissabon da også først og fremmest være en mulighed for at nyde det rige udbud af mere traditionelle kulturhistoriske seværdigheder.

Men der er allerede i dag rejsende, for hvem en vigtig del af besøget i Lissabon er muligheden for at gå på “skattejagt” blandt nogle af verdens flotteste eksempler på street art. Selv hvis du ikke rejser til Lissabon med dette for øje, er skattejagten en chance for at opleve andre sider af Lissabon end de mest populære seværdigheder.

Find din rejse til Lissabon med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere