Høstfest i Italien – nu skal vinen i hus

Vinhøst
Besøg La Rioja-regionenog få et unikt indblik i vinproduktionen fra drue til færdig flaske.

Høstfesten er bare lidt sjovere, når det er vindruer, der høstes. For når høsten er i hus fejres det med smagning af de tidligere årgange, der nu er blevet til god vin. Italien har i den kommende periode et stort antal vinfestivaler, som er sjove at deltage i, hvadenten man er decideret vinkender – eller blot er på ferie i landet.

Du kan finde vinfestivaler og vinhøst fester over det meste af Italien den næste måneds tid. Blandt de mest populære områder er Chianti i Toscana, Barolo i Piemonte og forskellige områder på Sicilien og i det sydlige Italien.

Hårdt arbejde

Nogle steder foregår høsten af vindruer stadig ved håndkraft, og der er værtsfamilier, der lader gæster deltage i høsten. Det er en sjov måde både at lære en anden familie at kende på, men ofte lærer man også noget om sin egen og bliver bedre til at samarbejde.

Selvom den varmeste periode er overstået, kan det stadig blive meget varmt i markerne, og det er vigtigt at være forberedt på dette. Arbejdet i sig selv er også hårdt, selvom man nok kan regne med, at værtsfamilierne de fleste steder giver en rolig indledning.

Den 6. november er en særlig dag

Selvom selve høsten som regel ligger i starten af oktober og nogle uger frem, er der dog også gemt en særlig oplevelse til dem, der besøger landet i starten af november. Den 6. november er det nemlig Vino Novello, hvor høstens første vin smages.

Det er naturligvis en meget let vin, der endnu ikke har opnået nogen særlig aroma, men ikke desto mindre giver den en forsmag på, hvad vinen kan udvikle sig til over årene. Denne Novello blev opfundet i 1970’erne og blev anerkendt som “rigtig” vin i 1987.

Vinen er udviklet nok til, at den kan bruges med mad – også kraftig mad som oste – eller sødere mad som dessert og frugt.

Vinfestival i Italien

De fleste store byer i Italien har vinfestivaler. Produktion af konsumption af vin er simpelthen en så integreret del af italiensk kultur, at enhver by med respekt for sig selv har sin egen vinfestival. Et par af de mere kendte er:

Vino al Vino i den hyggelige landsby Panzano, der ligger smukt i Toscanas bølgende landskab mellem Firenze og Siena, løber af stablen hvert år den tredje weekend i september på hovedtorvet. Her er selvfølgelig mulighed for at smage den lokale vin og delikatesser, ligesom der er musik og anden underholdning i gaderne.

Smukt ved Gardasøens breder i landsbyen Bardolino afholdes sidst i september Bardolino Grape Festival. Området er kendt for en god rødvin, som festivalen giver mulighed for at smage på. Der er megen festivitas forbundet med begivenheden i Bardolino: Koncerter, fyrværkeri og meget andet godt.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere