Hvad er en IATA-kode?

Lufthavn
En IATA lufthavns kode, også kendt som en IATA identitet-betegnelse, er en tre-bogstavs-kode som betegner lufthavne rundt om i verden

En IATA lufthavns-kode, også kendt som en IATA identitet-betegnelse, er en tre-bogstavs-kode, som betegner lufthavne rundt om i verden, og som er defineret af den Internationale Luftfarts-Sammenslutning, forkortet til IATA.

Mange flypassagerer er i tvivl om, hvad en IATA-kode egentlig er – og det kan du læse mere om i denne artikel.

International Air Transport Association

Bogstaverne finder man f.eks. på mærkaterne påklistret ved check-in skrankerne, hvilket er et eksempel på den måde, koderne bruges på. Tildelingen af disse koder foretages af IATA Resolution 763, og bliver administreret fra IATA’s hovedkvarter i Montreal. Koderne bliver offentliggjort to gange om året i IATA’s Airline Coding Directory. De fleste lande benytter ICAO-koder, og ikke IATA-koder, i deres officielle aeronautiske publikationer.

Hvad er en ICAO-kode?

ICAO-koden er en fire-bogstavs-alfanumerisk kode, som betegner hver enkelt lufthavn rundt omkring i verden. Disse koder defineres af den Internationale Civile Flyve Organisation og i ICAO-dokument 7910. ICAO-koderne benyttes til at kontrollere driften i luftfartsselskaberne, som f.eks. fly-planlægninger. Det er ikke de samme koder, som man ser hos IATA, som bruges ved fly-planer, reservationer og behandling af bagage. Rejsende fra Heathrow Lufthavn i London vil f.eks. sandsynligvis være bekendt med IATA-koden LHR, hvorimod de nok vil være mindre bekendt med ICAO-koden EGLL. ICAO-koderne bruges også til at identificere andre lokaliteter, såsom vejrstationer, internationale servicestationer eller kontrolcentre, også selv om de ikke er placeret i lufthavnene.

Læs mere om IATA her

Hvorfor er koderne i Malaga’s lufthavn AGP og LEMG?

Et godt eksempel på, hvordan man bruger de forskellige koder for lufthavne i hele verden, er Malaga lufthavn.

Hvorfor Malaga lufthavn har fået koderne AGP og LEMG, er der mange teorier om, og ingen ved rigtigt, hvad det korrekte svar er på netop dette spørgsmål, men den mest logiske forklaring på AGP-koden ligger tilbage i romertiden, hvor der var et romersk tempel i byen Malaga, som blev kaldt Agripina. Det siges, at byen på det tidspunkt faktisk blev kaldt Agripina, men historien benægter dette. Det påstås, at det udelukkende var templets navn. Hvorom alting er, så kan AGP være en forkortelse for Agripina.

En anden teori (og måske den mest sandsynlige) er, at IATA-koden kun kan indeholde 3 bogstaver, og de bogstaver, som passede på Malagas Lufthavn, var allerede brugt af andre lufthavne, og den eneste bogstavkombination, som var tilbage, var AGP.

For ICAO og LEMG gælder det samme; der er ingen videnskabelige beviser, men den mest kendte og logiske teori er, at L står for Latin, da Spanien er et latinsk land, og E stor for España (Spanien) og MG for Malaga.

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere