Her kan du opleve det magiske nordlys til vinter

Nordlys
Rejs mod nord for at opleve det fantastiske nordlys. Foto: Giuseppe Milo, CC.

De nordligste egne af Skandinavien hører til blandt de bedste steder i verden at opleve det bølgende nordlys, aurora borealis. Få her ideer til, hvor du kan rejse til for at se det betagende naturfænomen.

Bedst betingelser i polaregnene

Selvom nordlys af og til kan ses på himlen over Danmark, er chancerne for at opleve de flotteste udgaver af det farverige fænomen større, hvis du rejser mod de polare områder.

Mens lysforurening mange steder herhjemme gør det svært at få det fulde udbytte af nattehimlen, byder det nordlige Skandinavien ofte på optimale betingelser for nordlys i form af en helt mørk og klar nattehimmel. Nordlyset som opstår når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer gasserne i Jordens atmosfære, er da også blevet en attraktion, som trækker turister fra hele verden til blandt andet det nordlige Norge og Sverige i vintermånederne.

I princippet har du gode muligheder for at opleve nordlys overalt nord for polarcirklen fra det sene efterår til det tidlige forår. Nogle steder har man dog etableret særlige faciliteter og tilbud rettet mod nordlys-turisterne.

Ikke langt til de store nordlys-oplevelser

I Nordnorge er Tromsø og Lofoten for eksempel populære nordlys-rejsemål, da området samtidig byder på nogle af verdens smukkest landskaber. En klar himmel giver dog de bedste odds for at se nordlyset, og det tørreste vejr findes oftest længere inde i landet væk fra kysten.

Knap 150 kilometer stik syd for Tomsø ligger den lille svenske by Abisko, som netop er et af de tørreste steder i Sverige med minimal lysforurening. Byen er berømt blandt friluftsentusiaster som udgangspunktet for Kungsleden, en 450 kilometer lang vandresti. I vintermånederne er det dog ikke kun vandreturene i fjeldene, som trækker besøgende hertil, men også Aurora Sky Station på Njulla-bjerget. I det kombineret udkigstårn og café kan du eventuelt nyde en god middag i varmen indendørs, mens du venter på at nordlyset begynder at danse.

Indloger dig for eksempel på STF Abisko Turiststation og fordriv dagstimerne på at udforske området på ski- og sneskoudflugter.

SAS åbnede for et par år siden en rute fra København til Kiruna med en flyvetid på blot 2,5 timer. Herfra er der både bus- og tog forbindelse videre til Abisko og de uforglemmelige nordlys-oplevelser.

Tags i artiklen
,
Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Terra Botanica – besøg “Frankrigs have” i Pays de la Loire

En botanisk have udformet som en temapark…? Man forstår, hvad der menes,...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *