Kapellet på klippen – Senhor da Pedra

Capela Senhor da Pedra
Capela Senhor da Pedra. Foto-kredit: Nelson L. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Tæt ved Porto i det nordlige Portugal ligger et lille kapel, Senhor da Pedra, på klipperne helt ude i strandkanten. Den smukke beliggenhed udgør et interessant vidnesbyrd om sammenstødet mellem kristendommen og hedenske traditioner i Portugal.

Capela do Senhor da Pedra

I dag er Miramar-stranden omkring 10 kilometer syd for Porto og det sekskantede kapel et yndet udflugtsmål. For årtusinder tilbage kom de lokale her dog ikke for at bade og slappe af.

Et alter på de samme klipper i strandkanten menes derimod at have været centrum for hedenske ritualer og ceremonier, som også fortsatte efter kristendommen var kommet til. I dag henvises der til det tidligere hedenske alter i inskriptioner på azulejo-fliserne ved indgangen til kapellet. Alteret er da formentlig også grunden til, at den katolske kirke i det 17. århundrede valgte at opfører et kapel på en så usædvanlig placering.

Trods den tydelige symbolik i at opfører et kapel ovenpå et hedensk alter/tempel, lykkedes det dog ikke helt at sætte en stopper for de hedenske ritualer på Miramar-stranden. Også i dag finder man ofte rester af udbrændte lys efterladt på klipperne af mystiske besøgende efter nætter med fuldmåne.

I betragtning af den yderlige placering, hvor stor bølger særligt i vintermånederne ofte sender skumsprøjt ind over klipperne, er det mere end 300 år gamle kapel i fin oprindelig stand. Der blev dog gennemført en restaurering i 1996.

Det er ikke kun i kapellet på stranden ved Porto, du kan finde spor efter tiden før kristendommens indførsel i Portugal. I nærheden af Évora kan du for eksempel besøge Cromeleque dos Almendres – Portugals svar på Stonehenge.

Praia de Miramar

Stranden ved Miramar er som badestrand ofte en smule forblæst, men byder dog som regel på roligt badevand om sommeren. Stranden er da også populær blandt de lokale, men der plejer alligevel at være god plads i sandet. I vintermånederne indtager surferne området.

Sammen med restauranterne tæt ved stranden, hvor du kan nyde alt godt fra havet, er Praia de Miramar et fint udflugtsmål, hvis du for eksempel vil kombinere storbyferie i Porto med afslappende stunder på stranden.

Der er togstation i Miramar med forbindelse til Porto ad Aveiro-linjen.

Se alle rejser til Nordportugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere