Kina til borgerne: Opfør jer ordentligt når I rejser ud i verden

Turister selfie
En række populære rejsemål har den senere tid forbudt de populære selfiestænger. Foto: Anders Lejczak, CC.

Kina har netop vedtaget den første turistlov. I den forbindelse har regeringen lavet en pjece til folket med gode råd om, hvordan man opfører sig ordentligt på ferien i udlandet. Det er underholdende læsning.

Den nye “guidebog”, som den kinesiske centralmagt har lavet til kineserne, leder nærmest tankerne hen på Emma Gads klassiske Takt og Tone. Den kinesiske bog hedder “Guide til Civiliseret Turisme”.

Guiden er meget konkret i sine råd til de rejselystne kinesere. Ud over de oplagte råd, som at sige “thank you” og “please” er der også nogle tips, man ikke lige finder i en vestlig guidebog.

Et afsnit fra guiden lyder således: “Spyt ikke på gaden og husk kun at urinere og afføre på dertil indrettede steder.” Jo, tak!

Manerer lovfæstes

Fortjent eller ufortjent har kinesere fået at ry for at mangle pli og manerer, når de besøger andre lande. Måske har det noget med kulturelle forskelle at gøre. I dag rejser flere kinesere på ferie i udlandet end amerikanere.

På den baggrund er det måske meget forståeligt, at de kinesiske myndigheder “opdrager” lidt på befolkningen gennem en guidebog. Men myndighederne går et skridt videre. God opførsel er ikke bare noget, man forventer, man lovgiver om det.

Artikel 14 i den nye turistlov lovfæster nemlig de gode manerer: “Turister skal overholde den offentlige orden og respektere social moralitet i deres turismerelaterede aktiviteter. Kulturelle og religiøse overbevisninger skal respekteres, og miljøet skal beskyttes.”

Rejsearrangører holdes ansvarlige

Med den nye turistlov er det de kinesiske rejsearrangører, der holdes ansvarlige for, at gæsterne opfører sig ordentligt, når de er med på rejserne. Og det er ikke altid nogen nem opgave.

Den nye turistlov udstikker nemlig hele 112 forskellige artikler, der skal følges til punkt og prikke. Hensigten med loven er at skabe en bæredygtigt vækst i turisme, men kinesiske rejsebureauer siger, at loven indtil videre har haft den effekt, at antallet af rejsebookinger er faldet.

Det bliver dyrere for kineserne at rejse

Som reaktion på den nye lov, har rejsearrangører i Kina hævet priserne. Både på udlandsrejser og ture inden for Kinas grænser. Arrangørerne forsvarer prisstigningerne med, at de nu bliver nødt til at forsikre sig mod anklager, da de nu har fået ansvaret for gæsternes gøren og laden.

På længere sigt håber alle parter dog, at priserne vil falde igen. Ind til videre er der ikke meget at glæde sig over ved den nye turistlov for rejsebureauerne eller de rejsende selv i Kina. Men måske de lande, der tager imod gæsterne fra Kina, bliver glade for initiativet.

For eksempel råder guiden kinesiske kvinder, der holder ferie i Spanien, til at tage øreringe på, for “i Spanien er en kvinde uden øreringe nøgen” – nå, så ved vi det!

Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

På ferie i USA’s charmerende landsbyer

USA forbinder vi ofte mest med store metropoler som LA og NYC,...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *