Knoglekapellet i Evora – ikke for sarte sjæle

Capela dos Ossos
Capela dos Ossos. Foto-kredit: bjaglin. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Det er en lidt makaber men også fascinerende oplevelse at træde indenfor i knoglekapellet i Evora, hvor væggene er beklædt med kranier og knogler i tusindvis.

Capela dos Ossos – makabert og smukt

Den gamle del af Evora, som er optaget på UNESCO’s verdensarvliste, er rig på kulturhistoriske seværdigheder. Knoglekapellet – Capela dos Ossos – ved São Francisco-kirken dog en særlig tiltrækningskraft på de besøgende.

Kapellet som blev bygget af franciskanermunke i det 17. århundrede, kan umiddelbart virke lidt uhyggeligt. Ikke mindst hvis man læser inskriptionen over indgangen: Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos (Vi knogler ligger her og venter på dine).

Det var dog ikke for at skræmme livet af de besøgende, at munkene oprindelig valgte at udsmykke kapellet med kranier og knogler fra estimeret 5.000 personer. Derimod ville franciskanermunke med kapellet inspirere til refleksion over livets forgængelighed og minde om, at den materielle verden er midlertidig.

Capela dos Ossos
Capela dos Ossos. Foto-kredit: DOUGIE DOUGLAS. Oploadet under licensen Public Domain Mark 1.0

Løsning på pladsproblem i Evora

Knoglekapellet løste dog også et praktisk problem i Evora.

I det 16. århundrede optog hele 42 gravpladser således kostbar plads rundt om i byen. Det blev derfor besluttet at samle mange af de jordiske rester i ét kapel. Vægge og de otte søjler i kapellet blev dernæst dekoreret med knoglerne og det hvælvede loft desuden udsmykket med malerier, der har referencer til døden.

Ideen om at bruge menneskeknogler til udsmykning kan nu til dags virke ret makaber og kontroversiel. Da kapellet blev bygget var tiden dog præget af en stærk bevidsthed om døden, som var et gennemgående tema for samtidens kunst.

Det er da heller ikke kun i Evora, du kan opleve denne særprægede form for udsmykning. I Portugal findes der således også knoglekapeller i Faro, Campo Maior og Monforte.

Se alle rejser til Alentejo med Sgnatours her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere