Køb dansk – og undgå feriefiasko

Lufthavn
Nogle flyselskaber giver visse lufthavne et lidt vildledende navn for at lokke rejsende til

Få danskere er klar over det, men de udenlandske rejsebureauer – som for eksempel Expedia – er ikke underlagt dansk lovgivning, selvom de sælger rejser til danskerne på dansk-sprogede hjemmesider. Det betyder reelt, at du som kunde kan risikere at hele ferien går i vasken uden erstatning. Det sker ikke, hvis du benytter et dansk rejsebureau, der per lovkrav er medlem af Rejsegarantifonden.

De store udenlandske rejsebureauer har været dygtige til at markedsføre sig i Danmark med reklamer og hjemmesider på klingende dansk. Men de flot opsatte annoncer på nettet, i TV og i dagblade fra de udenlandske bureauer fortæller ikke hele historien.

Det forholder sig nemlig sådan, at danske kunder hos udenlandske rejsebureauer ikke er dækket af den rejsegaranti, som kunderne hos danske rejsebureauer får med i prisen. Det betyder i praksis, at kunden hos et udenlandsk selskab ikke modtager erstatning, hvis for eksempel det flyselskab, der skulle stå for rejsen, går konkurs.

Danske rejsebureauer automatisk underlagt rejsegarantifonden

Skal du bestille en rejse, kan det derfor være en god idé at se efter et CVR-nummer på hjemmesiden. For danske rejseselskaber er per lov underlagt medlemskab af rejsegarantifonden, så her er du sikret beskyttelse ved flyselskabers konkurs og mange andre problemer.

Det er ikke altid nok, at et rejsebureau har et kontor i Danmark. Mange af de udenlandske rejsebureauer har kontorer her i landet, men er ikke registrerede som selskaber i Danmark og dermed ikke underlagt medlemskab af rejsegarantifonden. En dansk-sproget hjemmeside, der ender på .dk, er heller ingen garanti.

Du kan selv søge på rejseudbyderens navn, CVR-nummer eller registreringsnummer på Rejsegarantifondens hjemmeside.

Dansk rejsebranche ønsker ens regler for alle

I dag er det svært som kunde at gennemskue om man er dækket af rejsegarantifonden, fordi udenlandske selskaber, der sælger i Danmark, ikke er underlagt reglerne, mens de danske rejsebureauer er.

Det skaber også konkurrenceforvridning, fordi de danske selskaber pålægges en udgift, som de udenlandske slipper for. Den danske rejsebranche vil gerne have, at den samme lovgivning skal gælde for alle rejsebureauer, så det bliver lettere som kunde at gennemskue om man er dækket ved konkurs eller ej, men det har politikerne hidtil afvist.

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere