Kunstoplevelser i Lissabons metro

Lissabon metro kunst
Kunst på farten i Lissabon. Foto: Anna Pickard

Metroen i Lissabon giver dig ikke blot mulighed for at komme nemt og hurtigt rundt til den portugisiske hovedstads mange seværdigheder, metroen er også en seværdighed i sig selv.

Et underjordisk galleri

I Lissabon var man lige fra etableringen af metroen i 1950’erne været opmærksom på at skabe et venligt og imødekommende underjordisk miljø, som passagerne føler sig godt tilpas i. Derfor hyrede man i 1957 kunstneren Maria Keil til at udsmykke byens undergrundstationer, og i løbet af 25 år skabte hun unikke kunstværker på væggene af 19 af metroens stationer med værker som ifølge Lissabon Metro var med til at genoplive begejstringen for azulejo glaserede kakler.

Efterfølgende har andre kunstnere fortsat udsmykningen i forbindelse med udvidelser af metroen og derved skabt et fantastisk underjordisk galleri, som ikke blot giver dig kunstoplevelser på vejen rundt i Lissabon, men kan være et udflugtsmål i sig selv.

Kunst Lissabon metro
Ventetid er aldrig kedelig i Lissabons metro. Foto: sfreimark, CC BY-SA 2.0.

M for musem eller metro?

Af metroens 48 stationer er 44 udsmykket med kunstværker. På nogle stationer vil du møde skulpturer i forskellige materialer, men hovedparten af kunstværkerne består af de berømte glaserede kakler.

Lissabons metro system er sammenlignet med for eksempel Londons forholdsvis begrænset, men til gengæld derfor også nem at overskue. Fire farvekoder gør det nemt for dig at finde rundt, selv hvis du ikke forstår portugisisk. Udover en mulighed for at udforske smukke kunstværker kan metroen være et godt alternativ til trafikken i Lissabons gader, hvis du vil nemt rundt til seværdigheder og attraktioner. Du kan eventuelt besøge kakkelmuseet Museu Nacional do Azulejo og lære mere om Azulejos.

Du kan læse mere om metroen i Lissabon og de forskellige kunstværker på den officielle hjemmeside.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere