Lad rejsen til Paris inkludere en biograftur

Grand-Rex-Etoiles
Grand Rex biografen i Paris har et af byens største lærreder. Foto: A.hellmann, CC BY-SA 3.0.

De fleste forbinder Paris med brede boulevarder, charmerende fortovscaféer, smuk arkitektur, storslåede museer og luksusmode. Men der er også store oplevelser at hente i de parisiske biografers mørke.

Film for enhver smag

Selvom det måske ikke er det første, der falder en almindelig, dansk Frankrigs-elsker på rejse i byernes by ind, er Paris et mekka for filmentusiaster. Med over 300 filmvisninger per uge, er der noget for enhver smag, og spektret af film er hver eneste uge langt bredere end på en almindelig uge i København eller andre større, danske byer.

Er du til gamle, sort-hvide Hitchcock-film genoplivet i intime omgivelser, hvor de klassiske, røde biografstole har fået en passende patina? Smalle kunstfilm eller kontroversielle dokumentarfilm? Eller til nye, amerikanske blockbusters fremvist med surrond-sound i ultramoderne lokaler? Uanset hvilken type filmentusiast, du er, vil du have heldet med dig i Paris. De nye, amerikanske film kommer ofte til Frankrig, før de kommer til Danmark, og frygt ikke for sprogvanskeligheder i den franske hovedstad: Hvor det i den franske provins kan være svært at finde en biograf, der viser film med original, engelsk tale, er der ingen mangel på dem i Paris.

Køb for eksempel en billet til en af biograferne MK2 Quai de Seine eller MK2 Quai de Loire; to søsterbiografer, der er placeret overfor hinanden ved kanalen kaldet Bassin de la Villette i det nordøstlige Paris. Biograferne kombinerer en landsbyagtig atmosfære med supermoderne komfort, og en biografbillet inkluderer endog en tur i båd over kanalen.

Er det den nyeste biograftekonologi og en opslugende 3D-oplevelse, du søger, kan et besøg i IMAX-biografen La Géode anbefales. Her er normalt flere familievenlige naturfilm på programmet. En tilsvarende stor biografoplevelse, bogstavlig talt, kan du få i Le Grand Rex. Denne har i skrivende stund det største biograflærred i Paris med en af Europas største sale. Bemærk at filmene i denne biograf er eftersynkroniseret til fransk.

Stemningsfulde biografer i byernes by

Den kendte biograf La Pagode, der lå midt i det centrale og smukke 7. arrondissement, lukkede desværre for få år siden. Biografen der altid havde engelsksproget klassiker eller to på programmet og ofte kørte tema-festivaler, var især kendt for sit bemærkelsesværdige design: Biografen lå i en bygning fra det 19. århundrede, der er bygget som en kinesisk pagode. Man kunne da også få en god kop te brygget efter kinesisk forbillede på den indvendige terrasse inden eller efter filmen.

Der er dog stadig mange stemningsfulde biografer tilbage rundt om i Paris. I La Filmothèque du Quartier Latin byder programmet for eksempel på en bred vifte af spændende nye “smalle” film og gamle klassikere fra det meste af verden. Der er ligeledes masser af atmosfære i den nyrestaureret Le Louxor, der ligger i Barbès distriktet. Biografbygningen er meget kunstfærdig i Art Deco stil med egyptisk inspiration. Udover nye film afholdes der ugentlig et arrangement, hvor en kendt person er inviteret på besøg for at introducere hans eller hendes ynglingsfilm.

Du kan også vælge af kombinere et besøg i den imponerende, permanente kunstsamling på National Museum of Modern Art i Centre Georges Pompidou med et biografbesøg. Biografen i Centre Georges Pompidou er især kendt for sine mange temafestivaler, og har blandt andet hyldet Martin Scorsese og Jean-Luc Godard med en serie af stjerneinstruktørernes både kendte og mindre kendte film. Her kan du også opleve fremvisninger af film produceret af studerende på det anerkendte, amerikanske Cal Arts filmakademi.

Et er sikkert: Som filmelsker behøver du aldrig at kede dig på en rejse til Paris.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere