Litteratur i Portugal

bog
Mangler du en god bog til ferien i Portugal? Så skulle du måske prøve en af de lokale forfattere. Foto: Pixabay.

Sammenlignet med engelsksproget litteratur og værker fra Frankrig og Rusland, har portugisisk litteratur historisk levet en mere stille tilværelse. Det begyndte dog at ændre sig, da José Saramago i 1998 vandt Nobelprisen i litteratur. Siden har adskillige portugisiske forfattere fundet vej til de internationale bestsellerlister.

Den første litteratur i Portugal

Grundstenen til den moderne portugisisk litteratur blev lagt i det 12. århundrede, da Henri de Bourgogne, fader til landets første konge, i sit hof medbragte adskillige franske lærde og litterære herrer. De tidlige hofskribenter fulgte mange af de traditioner, ideer, former og opbygninger, som de franske digtere anvendte, og deres stil blev en del af selve strukturen i det portugisiske sprog.

Én af de tidligste figurer i portugisisk litteratur var Dom Dinis (1279-1325), der blev kendt som ”digterkongen”. Han forfattede mange lyriske digte over temaer som kærlighed, venskab, ridderlighed og belevne affærer.

Fernao Lopes (1380-1459) blev beskrevet som faderen til portugisisk historie, efter han blev bestilt til at skrive historien om alle konger; tre af hans fremstillinger eksisterer stadig. På den tid blev prosaskrivning ellers mest brugt til at holde retsprotokoller og notere historiske begivenheder.

Senere hen udviklede Duarte den Is (1433-38) hofmænd en mere udspekuleret form for prosa, der adopterede mange af de græske og latinske digteres strikse regler, som de var bedst kendt med.

I det 15. århundrede begyndte Portugal at mærke sin styrke som nation, og litteraturen blomstrede sideløbende.

Da Cabral sejlede til Brasilien, rapporterede Pedro Vaz om begivenheden i form af levende og opmærksom prosa.

Lello trappen.
Udvalget af bøger er bredt, men det er i lige så høj grad indretningen, der tiltrækker de besøgende til den smukke boghandel i Porto. Foto: Michał Huniewicz, CC BY 2.0.

Portugals største litteraturværk

Et halvt århundrede senere skrev Luís Vaz de Camoes (1524-80) det, der skulle blive Portugals største litteraturværk nogensinde: The Lusiadas. Dette enorme digt med 1.102 vers blev første gang udgivet i Lissabon i 1572.

Camoes levede et ekstraordinært liv. Skønt hans tidlige år for en stor dels vedkommende er baseret på gætterier, kan vi antage, at han i 1524 blev født ind i en middelklasse familie, sandsynligvis i Lissabon, hvor han tilbragte meget af sin ungdom. Det antages også, at han studerede ved universitetet i Coimbra, hvor han udviklede den type af klassisk lærdom, som forherligede hans arbejde.

Han lod sig hverve som soldat i 1547 og satte sejl mod Afrika for at kæmpe mod maurerne, og mistede sit højre øje undervejs. Hans efterfølgende rejse til Indien i 1553 startede en 16-års periode i eksil, hvorunder han blev fængslet i Goa og havarerede i Det sydkinesiske Hav. Det var da han skrev størstedelen af The Lusiadas, der lovpriser Vasco da Gamas banebrydende rejse til Indien i 1497-8. Det var det eneste værk, han fik udgivet i hele sin levetid, for han døde af pest i 1580, blot ti år efter sin tilbagekomst til Lissabon.

Eventyr og kærlighed i portugisisk litteratur

Det 16. århundrede bød på andre brillante værker inden for portugisisk litteratur. Det var årene for de store maritime eventyr, da gæstgiverier og kroer summede af fortællinger om eksotiske lande og fantastiske opdagelser. Sådanne historier tjente til at inspirere andre talentfulde forfattere og digtere af den tid, f.eks. Gil Vicente (1470-1540), ophavsmand til det portugisiske teater, og hvis forestillinger stadigvæk er værdsat viden om.

Én af de bemærkelsesværdige begivenheder i det 17. århundrede var opdagelsen af en række kærlighedsbreve, skrevet på fransk af en portugisisk nonne, søster Mariana Alcoforado, efter hun havde forelsket sig i en fransk kavaleriofficer. De blev udgivet i Frankrig under titlen ”Breve fra en portugisisk nonne” og skandaliserede det portugisiske samfund, men siden er det blevet en klassiker inden for romantisk litteratur.

Lanceringen af romantikken startede en stor litterær bevægelse i Portugal i det 19. århundrede. De første portugisiske romantikere og de mest bemærkelsesværdige repræsentanter for bevægelsen var Almeida Garrett (1799-1854), forfatter af adskillige kærlighedsromaner, heltedigte og lyriske dramaer, og Alexandre Herculano de Carvalho e Araújo (1810-77), en historiker, der også skrev noveller.

Besøg en af verdens smukkeste boghandler i Porto

Moderne portugisisk litteratur er domineret af digteren Fernando Pessoa, der skrev under forskellige synonymer og i forskellige stilarter, idet han anvendte den klassiske form blandet med surrealistiske undertoner.

Han er i vide kredse anset for at være den største digter efter Camoes, og han skabte ikke mindre end 72 forskellige litterære karakterer, eller heteronymer, hver med deres egen livsstil, karaktertræk og særlige personlighed.

Fernando Pessoa blev født i Lissabon den 13. juni 1888. Han fik en engelsk middelklasse uddannelse i Durban i Sydafrika, hvor hans stedfar var portugisisk konsul. Han vendte tilbage til Lissabon i en alder af 18, og forlod aldrig byen igen. Ved sin død i 1935 efterlod han sig en kuffert der indeholdt 24.426 stykker poesi og andre tekststykker.

Portugals prisvindende litteratur

Det 20. århundrede sluttede på de høje toner for portugisisk litteratur, efter at forfatteren José Saramago (1922-) vandt Nobelprisen i litteratur i 1998. Han var den første portugisiske forfatter, der modtog verdens mest værdsatte litterære æresbevisning, hvorved han indkasserede næsten 1 million US dollars.

Tags i artiklen
Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Munch museet i Oslo – se verdens største samling af Much-værker

På en rejse til Oslo er et besøg på Munch museet et...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *