London til New York på blot 3 timer

Boom's bud på et overlydsfly.
En illustration af det mere brændstoføkonomisk overlydsfly. Foto: Boom Technology

Ikke siden Concorden blev sendt på pension i 2003, har et passagerfly været i stand til at bryde lydmuren. Men nu er et nyt firma på vej med et endnu hurtigere passagerfly, som vil kunne skære rejsetiden over Atlanten ned til blot 3 timer.

Hurtigere og billigere end Concorde

Selvom Concorde var i drift i næsten tre årtier, var flyet berygtet for et voldsomt brændstofforbrug, som var medvirkende til at gøre billetterne meget dyre. Air France og British Airways, som benyttede Concorden, måtte således typisk opkræve, hvad der i dag svarer til mellem 100.000 og 140.000 kr. for en returrejse over Atlanten.

Et nyt amerikanske firma, Boom Technology, har derfor sat sig for at udnytte nutiden mere avancerede teknologi og materialer til at udvikle et mere brændstoføkonomisk overlydsfly, der ganske vist medtager færre passagerer, men til gengæld slår den gamle Concorde på tophastighed og kan tilbyde lavere billetpriser. Målet er billetpriser på omkring 35.000 kr.

Vil bevise konceptet

Boom Technologies vil starter med producere en mindre forløber for deres nye supersoniske passagerfly for at demonstrere flyets teknologiske bæredygtighed overfor potentielt interesserede partnere i flyindustrien.

Planen er derfor, at man allerede næste år vil præsentere flyet XB 1, som er en nedskaleret udgave på en tredjedel af størrelsen af det kommende passagerfly. Med på holdet hos Boom Technologies er tidligere ansatte hos blandt andet NASA, SpaceX,Lockheed Martin og Boeing. Ligeledes bidrager Virgin Galactic’s The Spaceship Company med hjælp til fremstillingen af XB 1 og senere den fulde passagerudgave.

Den endelige, store, udgave af Boom Technologies overlydsfly med plads til mellem 45 passagerer vil få en tophastighed på ekstreme 2.321 km, hvor Concorde “kun” nåede op på 2.172 kilometer i timen.

Den store udgave skal efter planen være klar til at blive taget i brug i 2023.

Nok efterspørgsel på hurtigere fly?

Selvom Boom Technologies regner med at kunne tilbyde billetpriser på niveau med første- og business class rejser på almindelige rutefly, stiller nogle branchefolk sig tvivlende overfor, hvor stor efterspørgsel på hurtigere fly vil være.

I dag benytter mange forretningsfolk tiden i flyet effektivt til arbejde og nogle timers ekstra flytid ses derfor ikke nødvendigvis som en stor ulempe.

Ifølge Boom Tecknologies har man dog allerede tilkendegivelser fra unavngivne flyselskaber, som ønsker at aftage det nye fly, når det engang er færdigudviklet. Så du vil måske inden for en overskuelig fremtid kunne rejse mellem London og New York på 3 timer eller San Francisco og Tokyo på 3½ time.

Find den billigst flybillet online

Står du allerede nu og skal bruge en billig flybillet til for eksempel London eller New York? I søgemaskinen her på siden kan du nemt finde de billigste flybilleter fra de forskellige flyselskaber med forbindelse fra Danmark. Prisen vil med garanti være lavere end med Concorden.

Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Epidauros – oplev et velbevaret græsk teater

Epidauros ligger i området Peloponnes i Grækenland og er et perfekt bevaret...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *