Lübeck i Schleswig-Holstein – perfekt til en forlænget weekend

Lübeck
Lübeck ligger smukt ud til vandet nær Østersøen

Lübeck er perfekt bevaret og et oplagt mål for en forlænget weekendferie ikke langt fra Danmark. Kan du afsætte mere tid, ligger Lübeck i delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland, som rummer på mange kulturoplevelser.

Hovedstad for Hanseforbundet

Denne havneby ved Østersøen har en glorværdig fortid. I middelalderen var den hovedstad for Hanseforbundet, et løst sammenknyttet forbund af uafhængige handelsbyer i Nordeuropa. Den kanalomkransede Alstadt (den gamle bydel) med sine rødstensbygninger vidner om byens rige middelalderhistorie, dengang den dominerede de yderst lukrative handelsruter i Østersøen, og værdifulde varer tilflød hele Europa herfra. Lübecks Alstadt, der er omgivet af fæstningsmure, porte og en voldgrav, er så arkitektonisk og historisk betydningsfuld, at det var den første by i Nordeuropa, hvor UNESCO satte hele bymidten på listen over verdensarven. Man skulle næppe tro, at en fjerdedel af centrum blev ødelagt af bombninger under 2. Verdenskrig, da den er blevet så dygtigt og omhyggeligt genopbygget.

Lübeck og marcipan

Italien vil muligvis tage anstød af Lübecks århundredgamle påstand om at have opfundet marcipanen (byen anerkender, at dette lækkeri første gang blev fremstillet af mandler, importeret fra Italien). Prøv denne lokale konditorvare i den berømmede, gammeldags Café Niederegger, hvor man efter sigende laver verdens bedste marcipan. På trods af byens imponerende skønhed og historie kunne det, man tydeligst vil mindes, meget vel være en eftermiddag på denne café i nærkontakt med stedets berømte Nusstorte, en kage med cremefyld og en umiskendelig velsmag af italienske mandler.

Lübeck ligger ca. 65 km nord for Hamburg. Byen har mange spillesteder under Schleswig-Holstein Musik Festival fra sidst i juni – midten af august. Lübeck er desuden meget kendt for sine julemarkeder fra sidst i november-december.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere