Mad og drikke i Basilicata-regionen

Mad og drikke i Basilicata
Mad og drikke i Basilicata

Den typiske mad i Basilicata-regionen i Italien er enkel og velduftende og baseret på få lokale produkter, som er fornuftigt kombineret i meget gamle traditionelle retter.

Det vigtigste produkt er hjemmelavet pasta af durumhvede, æltet med ældgamle bageredskaber som rasola, cavarola (hhv. et blad og et lille skærebræt) og maccarunara. For at lave andre typer pasta, som minuich og tria, kræves kun en husmoders færdigheder og ledelse. De mest smagfulde saucer kræver chilipeber, det virkelige symbol på madlavning i Basilicata. Chilien kaldes ofte diavolicchio (lille djævel) i Basilicata-regionen.

Panella, som er store brød lavet med mel og kogle kartofler og pancotto, som er en suppe med ristet brød og æg, er to typiske retter fremstillet med brød fra dette område.

Eksotisk mad i Basilicata

Ifølge traditionen spiser befolkningen i Basilicata-området i Italien ofte retter med lam, såsom cazmarr, et farsbrød lavet af indmad (der kaldes gnumaredd på dialektsproget), og cutturiddi, en slags lammestuvning. En anden typisk ret er lammehoved, der bages og krydres med oregano og pecorino-ost. Lucanica er en berømt kødret, en pølse med magert svinekød, der fremstilles på mange forskellige måder, uden tilsætningsstoffer. Disse retter kan for en dansker virke ret eksotiske, men hvis man vil opdage Basilicata-regionen, så må man også smage på den i fulde drag.

Uovertrufne grøntsagsretter

Grøntsager anvendes rigtig meget i Basilicata og til en lang række smagfulde retter krydret med et strejf af chilipeber. Gode eksempler herpå er grøntsagscalzone, ciammotta (stegte kartofler, peber og aubergine med tomatsauce), ciaudedda, med bønner, kartofler og artiskok, og lampaggioni-salat (af vilde løg). En uovertruffen grøntsagsret er ”piatto d’erbe alla lucana” (grøntsagsret a la Basilicata), der fremstilles med løg, aubergine, peber, tomater, hvidløg, basilikum og persille, der koges sammen og krydres med oliven.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere