Magusto – mortensaften på portugisisk

Magusto
Magusto fejres i mange skoler ved at springe over et bål. Foto-kredit: Pedro Dias. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Duften af ristede kastanjer er indbegrebet af efterår i Portugal, og særligt i forbindelse med fejringen af Morten Bisp har du chancen for at smage denne traditionelle delikatesse.

Fest omkring bålet

Mens vi i Danmark traditionen tro fejrer mortensaften med at spise gås eller and, er fejringen af Morten Bisp i Portugal forbundet med ristning af nyhøstede kastanjer og den første prøvesmagning af årets vinproduktion – typisk en Jeropiga-likør.

Rundt om i landet samles folk således omkring bål for at riste kastanjer og fejre mortensdag. Festlighederne kaldes i Portugal for magusto, hvilket menes at stamme fra det latinske “magnus ustus”, som betyder “stor ild”. Det er således også en tradition at hoppe over et bål på mortensdag, især blandt skolebørn.

Kastanje-festivaler i hele landet

Kastanjer har i århundreder haft en vigtig rolle i det portugisiske køkken, hvor de før i tiden særligt om vinteren udgjorde en erstatning for brød, når der var kornmangel.

Kastanjer
Kastanjer er en vigtig del af den portugisiske måde at fejre sankthans på….

Det er da heller ikke kun i forbindelse med mortensdag, at kastanjerne fejres i Portugal. I middelalderbyen Marvão tæt ved grænsen til Portugal afholdes der for eksempel hvert år en festival, Feira do Castanheiro e da Castanha, hvor til ære for de søde nødder. Sideløbende med festivalen vil restauranter i området servere retter baseret på kastanjer. En lignende festival finder sted på Madeira i Nonnedalen i november.

Se alle rejser til Portugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere