Makedonien fortjener mere opmærksomhed som ferieland

Markedonien
Markedonien har meget af det, som de fleste af os efterspørger på en ferie. Foto: Михал Орела, CC.

Makedonien har slet ikke fået samme opmærksomhed som for eksempel Kroatien eller de fleste andre eks-Jugoslaviske lande. Men det lille land har meget at tilbyde feriegæster.

De sydlige Balkanlande har på mange måder en uspoleret charme, der ikke findes andre steder i Europa. I republikken Makedonien genfinder du nogle af de positive aspekter, som du også ser i nabolande som Bulgarien og Grækenland.

Hyggelig kultur i dejlige landskaber

Makedonien er et bjergrigt land, hvor mange mindre landsbyer er spredt ud over landskabet. Her lever man af landbrug, man passer sine får og i det hele taget passer enhver sit. De mennesker, man møder i Makedoniens bjerge, er venlige og virker tilfredse.

Vinteren kan være ret hård oppe i bjergområderne med frost og masser af sne. Det gør, at husene er ret kraftigt byggede med tykke mure, nogle gange i sten, ofte med ret små rum med lavt ti loftet, og man får en stemning og hygge, der kan minde om den, man finder i Østrig og Tyrol. Der er gode muligheder for at komme på ski om vinteren.

Makedonien er en indlandsstat, så vil man bade, tager man til en af de mange søer, kurbade eller lignende. Om foråret sommeren er søerne herlige og friske. Man skal dog lidt hen på sommeren, før de bliver lune nok til at bade i længere tid ad gangen. Sommer og efterår egner sig godt til vandring i Makedonien.

Noget af det smukkeste natur i Makedonien findes i nationalparken Mavrovo, hvor der også er mulighed for aktiv ferie; rafting, ridning og så videre.

Hovedstaden Skopje og smukke Ohrid

Undtagelsen fra reglen om små byer i Makedonien er landets hovedstad Skopje med godt en halv million indbygere. Skopje ligger i den nordvestlige del af Makedonien, men byen er på alle andre måder landets centrum; politisk, økonomisk, akademisk og kulturelt.

Det er sandsynligvis også Skopje lufthavn, du ankommer til, hvis du flyver til Makedonien, ligesom byen har en stor jernbanestation og i det hele taget er knudepunktet for rejser og trafik i Makedonien. Skopje er et vigtigt stop på ruten mellem Beograd og Athen.

Skopje er lidt dyrere end resten af Makedonien, men meget billigere end Vest- og endda Sydeuropa. Man får virkelig noget får pengene i Makedonien, der stadig har sin egen dinar.

En anden by i Makedonien, der fortjener et besøg, er Ohrid. Denne by er mindre end Skopje, men til gengæld meget smukkere. Ohrid kaldes “Balkans Jerusalem” og er på UNESCO’s lister over verdensarv. Her er smukke kirker, markedspladser, fæstninger og meget mere. Byen ligger smukt ved Ohridsøen.

Mad og vin i Makedonien

Makedoniens mad er inspireret af mange traditioner fra omkringliggende lande, men først og fremmest er det god solid bondekost med råvarer fra det bjergrige landskab. Makedonerne er vilde med salat, hvor de ofte tilsætter gedeost, som ligner den feta-ost, vi kender, men smager af mere.

Svinekød tilberedes, så det virkelig smager, og forskellige pebre er med til at gøre måltiderne farverige og velsmagende på samme tid. Ofte anrettes retterne på fantasifulde måder, og man får altid det bedste ud af årstidernes råvarer.

Man har dyrket vin i området i mere end 3000 år, og man kan få udmærkede vine til næsten ingen penge i Makedonien. Som i nabolandet Bulgarien hjemmebrænder enhver familie med respekt for sig selv en Rakija, der er en kraftig snapselignende brændevin.

Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Besøg Europas største naturlige palmelund – mens du kan

På den nordøstligste del af Kreta findes en sjælden palme-art, der kun...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *