Metéora i Grækenland – et munkesamfund i en klippeskov

Meteora
Oprindeligt var der 20 klostre på klipperne. Foto: FIT-SUNY, Public Domain.

De sidste rester af et førhen blomstrende munkesamfund er så højt hævet over distraherende jordiske gøremål, som tænkes kan, med deres beliggenhed på toppen af tilsyneladende utilgængelige klippetinder 300 m over Peneu-dalen i det centrale Grækenland. Er du fascineret af alternative samfund og unik natur, er dette et oplagt udflugtsmål på ferien i det græske.

Svæver i luften

Klippernes spidser, kegler og toppe i dette overjordiske landskab blev skabt af havet, da det oversvømmede disse sletter for 30 mio. år siden. Metéora betyder ordret “svævende i luften”, og der er over 60 tinder med klostre, der minder om storkereder på skorstene. Det tidligste religiøse samfund blev grundlagt her i 900-tallet, og i 1500-tallet var der 24 klostre. Fem har overlevet nærmest som museumsgenstande, mens blot to andre fungerer som religiøse udposter, beboet af en håndfuld munke.

Nemmere at besøge Metéora

Af de klostre, man kan besøge, er Megálou Metéorou det mest storslåede og højest beliggende og har domineret området, siden det blev bygget af vældige sten på den højeste klippetop (415 m) i 1300-tallet. Alle de klostre, der er åbne for offentligheden, er værd at besøge på grund af de religiøse kunstgenstande, der er samlet gennem århundrederne, udsigten heroppefra og muligheden for at se, hvordan eneboere og asketer lever her i et af de mærkværdigste boligområder på kloden.

Indtil 1920’erne var den eneste måde at komme op til dem på med stiger eller net, der blev sænket ned. Siden er der blevet udhugget trapper i klipperne op til klostrene. Også eventyrere har opdaget Metéoras klippeskov, og undertiden får man i det fjerne et glimt af klatrere, der minder om fluer, mens de møjsommeligt arbejder sig op ad de lodrette klippesøjler.

Metéora ligger ca. 170 kilometer syd for Saloniki som også kaldes Thessalien i Grækenland.

Læs også om munkene på Athosbjerget

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere