Montserrat – symbolet på Kataloniens ånd

Montserrat – symbolet på Kataloniens ånd
Montserrat – symbolet på Kataloniens ånd

Udfra et geologisk synspunkt er Montserrat (som betyder ”takket bjerg”) et kæmpemæssigt bjerg; en imponerende stenmasse som træder frem imellem Bages-sletten og kysten, ca. 60 km vest for Barcelona. I 1025 blev der opført et benediktinerkloster på dette naturskønne sted, og siden det 12. århundrede har man her tilbedt La Moreneta, Kataloniens skytshelgeninde, som efter sigende skulle være blevet fundet i en grotte på bjerget.

Symbol på katalansk identitet

Montserrat, pilgrimssted og yndet spirituelt center, har igennem århundrederne været et symbol for den katalanske identitet, og er det stadig i dag. Ved siden af klosteret, hvor munkene udvikler en intens kulturel aktivitet, ligger basilikaen fra det 16. årh., hvor jomfrustatuen modtager besøg af tusindvis af troende. Her bliver også La Escolania, Europas ældste drengekor, beundret med samme andagt. Disse drenge, der er mellem 10 og 14 år, bor i klosteret og får her deres undervisning ved siden af en grundig musikalsk oplæring. Hver dag, undtagen i juli måned og nogle få dage omkring jul, kan man høre dem synge La Salve og El Virolai til ære for jomfruen kl. 13.00 efter gudstjenesten, og kl. 19.00 efter munkenes bønner.

Ora et labora

Ora et labora (bed og arbejd) er disse benediktinermunkes motto. De tæt ved 80 munke koncentrerer sig om studier og forskning af historie, musik og religion, samt udgivelsn af en stor mængde bøger, som de altid har haft tradition for. Kataloniens første bogtrykkeri blev installeret her på stedet i 1499 og siden da har udgivelsen af bøger og tidsskrifter været konstant. Her bør nævnes udgivelsen af den kendte Montserrat bibel; en fremragende oversættelse af de gamle tekster med munkenes notater og kommentarer.

Dette bygningsværk, der ligger 725 meter over havets overflade, tilbyder også de besøgende en række andre faciliteter, såsom Montserrat Museum med dets værdifulde arkæologiske og kunstneriske udstillingsgenstande. Der er også en fast udstilling, der handler om det omkringliggende naturområde, Montserrats historie og klosterlivet.

La Santa Cueva

Du har ogsår rige muligheder for spændende udflugter og gåture i området. Vejen til La Santa Cueva (Den hellige grotte) er en 1,5 km lang og afvekslende tur ad en vel afmærket sti, hvor du undervejs vil finde 15 grupper af skulpturer, der repræsenterer ”Jomfruens rosenkrans-mysterier”. Der kører også en kabelbane op til La Santa Cueva. Oppe fra de to kapeller San Juan og San Jerónimo, der ligger oppe på bjergkædens top, får man en utrolig flot udsigt. Der kører også kabelbaner op ad de stejle bjergsider.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere