Nyd ferien på en italiensk fængsels-ø

Montecristo
Udsigt til den tidligere fængselsø Montecristo. Foto: Franco Vannini, CC BY 2.0.

Små øer langs Italiens kyst blev i århundreder brugt som fangelejre for kriminelle og politiske fanger. Men nu er øerne omdannede til herlige ferieøer.

Det er dog ikke helt nemt at få lov at holde ferie på de tidligere ferieøer, for adgangen begrænses i mange tilfælde til få tusinde mennesker per år, så følelsen af at være alene i de smukke omgivelser bevares og af hensyn til naturen.

Øer med en mørk fortid

De mange tidligere fængselsøer har forskellige historier. Nogle af dem har fungeret som fængselsøer helt tilbage til romernes storhedstid og tidligere. Andre blev benyttet af Mussolini til at fængsle politiske modstandere.

Men hvor grum fortiden end har været på disse øer, er omgivelserne i dag ren idyl langt fra hverdagens stress og larm, og det gør øerne til det nyeste rejsehit i Italien.

Der er et dusin eller flere af disse tidligere fængselsøer langs Italiens kyster, der i dag gør det ud for ferie-øer eller en-dags udflugter for dem, der gerne vil have lidt fred og ro. Vi ser her nærmere på to af dem:

Montecristo ved Toscana

Mest berømt blandt fængselsøerne er utvivlsomt Montecristo, som blev populariseret i litteraturens verden af Alexander Dumas i den udødelige klassiker Greven af Monte Cristo. Dumas besøgte selv øen for at gøre romanen så realistisk som muligt.

I dag er det næsten lige så svært at få lov til at besøge øen, som det tidligere var at undslippe den. Øen tilllader ikke over 1000 gæster per år og er beskyttet under et særligt EU naturbevaringsprogram.

Er du blandt de heldige der for lov at besøge øen, bliver du ledsaget en en officiel guide, der blandt andet fremviser huler og et berømt kloster på øen. Husk at skrive dig op i god tid!

Pantelleria ved Sicilien

I farvandet omkring Sicilien er der flere gamle fængselsøer, men den mest berømte – i hvert fald største – og måske også interessante i dag er nok Pantelleria, som måske er bedre kendt under sit kælenavn “Middelhavets sorte perle”.

Tilnavnet “Middelhavets sorte perle” skyldes øens beskaffenhed; sort vulkansk jord. Den er Siciliens største tilstødende vulkan-ø, men ligger alligevel så utilgængeligt, at det kun er i juli og august, at her er mange feriegæster.

Øen har levet en omskiftelig tilværelse og været under mangen et herredømme gennem historien – og skulle ifølge sagn også være skueplads for kampe mellem de gamle mytologiske figurer. Det var spanierne, der etablerede en fangekoloni på øen og dermed gjorde den til fængsels-ø.

Øen er i dag fredelig og har masser af naturattraktioner i tilgift til glimrende lokale vine. I modsætning til Montecristo kan man opholde sig på øen i længere perioder og simpelthen lægge hele sin ferie her, hvis man ønsker det.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere