Nyd ferien med en vinrejse

Vinferie
En vingårdsferie er en helhedsoplevelse.

De senere år har danskerne for alvor fået øjnene op for vinrejser. Det er især landene omkring middelhavet, der trækker de vinglade danskere til, men også mere eksotiske steder som Californiens Napa Valley og de kæmpe vinfarme i Australien har mærket interessen.

Vi danskere er glade for at rejse, og vi holder af et godt glas vin. Så det er derfor oplagt at kombinere de to ting. Vinrejser er selvfølgelig ikke nogen helt ny idé, men ferier på vingårde og lignende er blevet mere populære gennem det seneste årti.

Tilbage til rødderne

For 50 år siden var det øl, der dominerede danskernes drikkevaner, men det har langsomt ændret sig, og i dag står vinen på bordet i mange danske hjem. Sådan har det været i en del år efterhånden. På et tidspunkt opstod der et behov for at se, hvor vinen kom fra.

Vinrejserne opfylder dette behov. Nu er vin ikke bare noget man drikker — man lever vin. Man besøger vingårde, går vinruter og man deltager måske endda i vinhøsten og produktionen af vin på en af de efterhånden hundredevis af vingårde rundt om, der tager imod feriegæster og giver den klassiske bondegårdsferie en ny betydning.

Drømmen om et simplere liv

En del af den store interesse for vinrejser hænger sammen med den helhedsoplevelse, denne rejseform giver. Her kan man selv direkte tage del i den proces, hvor druer høstes og laves til vin. Der er ikke langt fra druerne på vinmarkerne til det færdige produkt, som man selv kan smage på.

Det står i skærende kontrast til den oplevelse mange har i hverdagen, hvor de fleste af os efterhånden bor i storbyer og ikke har nogen direkte føling med vores mad- og drikkevarer. På vinrejser kommer tingene lidt ned i tempo, da det er naturen, der sætter grænserne for, hvor hurtigt druerne modnes.

Ofte får man på vinferien både den lokale vin og de lokale madvarer, og de to ting kommer til at udgøre en helhed, der bliver helt komplet, når den nydes en lun aften ved solnedgang i det bakkede landskab i Toscana, for eksempel.

Tørster efter mere viden – og vin

Hvor Frankrig og Italien tidligere dominerede det danske marked for vinrejser næsten fuldstændigt, er interessen for noget nyt i dag blevet så stor, at mange vinelskere gladeligt rejser helt om på den anden side af kloden for at udvide deres horisont og vinkundskaber.

Australien er således blevet et populært feriemål for vinentusiaster. I Adelaide har de for eksempel både et nationalt vincenter og et vinforskningsinstitut, men vil man have den fulde australske vinoplevelse, skal man nok længere ud på landet i det mægtige land.

Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Nye togtyper giver komfortable rejser i høj hastighed

Flyet er stadig rejsens ukronede konge. Med flyet kan vi komme på...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *