Opdag stjernerne på La Palma

La Palma observatorium
La Palma observatoriet. Foto: Victor R. Ruiz, CC BY-SA 2.0.

De Kanariske Øer er mest kendte for deres spektakulære natur med storslåede strande, usædvanligt plante- og dyreliv, mægtige bjerge og vulkaner, samt ikke mindst et fantastisk subtropisk klima, der egner sig til rejser hele året rundt. Men der findes også andre muligheder på De Kanariske Øer. På en af arkipelagens øer, La Palma, findes nemlig nogle af verdens bedste muligheder for at kigge på stjerner.

Gode forhold for stjernekiggeri

La Palma er ikke den mest kendte af De Kanariske Øer. Den står ofte i skyggen af større og mere populære kanariske øer som Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote eller Fuerteventura. Men om ikke andet så på ét punkt overtrumfer La Palma sine større brødre: La Palma er ét af de bedste steder i verden for at kigge på stjerner.

Grunden til dette skal blandt findes i øens geografiske placering og dens geologiske forhold. Beliggende midt ude i det Atlantiske Ocean, fjernt fra fastlandet, og med øens høje bjerge, der i nogle tilfælde når op til 2400 meters højde, er der perfekte muligheder for at få frit udsyn opad mod stjernehvælvet.

Observatorio de Roque de los Muchachos

En anden vigtig grund er naturligvis, at øen er i besiddelse af ét af verdens bedste observatorier, kaldet Observatorio de Roque de los Muchachos, opkaldt efter det bjerg, som det er placeret på, i knap 2400 meters højde. Observatoriet rummer nogle af verdens største teleskoper, herunder det svenske 1-m Solar-teleskop, der giver den højeste opløsning af sol-billeddannelse blandt alle verdens teleskoper. I alt har øen 14 store teleskoper fra 11 lande, herunder Danmark, der var blandt de fire første lande, som i 1985 indviede observatoriet.

Observatoriet er et vigtigt forskningssted for mange lande og bruges ikke blot til stjerne-observation om natten, men er også genstand for observationer af solen (den såkaldte sol-fysik). Desuden er observatoriet et attraktivt studiested for specialister i høj-energi astrofysik.

Guidede ture

Observatoriet på Roque de los Muchachos tilbyder guidede ture for grupper af en varighed på mellem 45 og 90 minutter, hvor det indre af observatoriet vil blive vist og forklaret. Rundvisningerne er gratis, men forudbestilling er nødvendig.

Du kan her læse mere om mulighederne og betingelserne for at få en rundvisning på observatoriet Roque de los Muchahos på deres egen hjemmeside

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere