Oplev Alpilles Naturpark i Provence

Naturpark
Oplev Alpilles storslåede naturpark

Naturparken Alpilles ligger nord-vest for Marseille mellem Provence-byerne Avignon og Arles. Siden 2006 har det ca. 50.000 hektar store område fået status som en naturpark. Det består af 16 kommuner fordelt på en mindre bjergkæde. Navnet Alpilles stammer fra Alperne, da man siger at Alpilles bjergkæden er en miniature-udgave af de store Alper. Bjergkæden er 25 km lang, 8-10 km bred og er på sit højeste punkt 387 meter høj over havet.

Historiske levn

Områdets historie går helt tilbage til bronzealderen og mange steder kan man finde spor og rester fra fortiden. På nogle af de højeste punkter i Alpillerne finder man rester fra de såkaldte “Oppida”, der var vigtige romerske landsbyer. I de sidste århundrede før Kristi fødsel var området et meget vigtigt handelscentrum, hvor indbyggerne især producerede korn som blev byttet til andre værdifulde produkter fra Middelhavet. Det største bevis på områdets forhistorie ser man ved de mange store romerske akvædukter.

Man taler om to hoved-akvædukter, den nordlige der ca. 50 km lang og munder ud i byen Arles og den sydlige,der er ca. 15 km lang og blev bygget i byen Fontvielle for at skabe vandkraft til møllerne i byen Barbergal. Store dele af akvædukterne er i dag ødelagt, men netop i Fontvielle kan man stadig se rester fra dem. Akvædukterne blev sammen med møllerne opført på UNESCO´s verdensarvsliste i 1981.

Aktiviteter i naturen

Alpillernes rigdom på natur byder på en bred vifte af aktiviteter. Rundt om i landskabet finder du et væld af vandreruter, hvad enten du er gående, på cykel eller til hest. Det er dog vigtigt, at du følger skiltningen rundt i stisystemerne og ikke bevæger sig uden for de afmærkede ruter. På turistkontorerne i byerne kan du købe kort over stisystemerne og klatreruterne i området, ligesom du kan få fat i en lokal guide til at vise dig rundt, især hvis du vil ud på lidt vildere vover.

Naturpark Alpilles
Naturparken Alpilles byder på spektakulære landskaber

Udover landskabet, de historiske rester, renæssance-husene, den berømte middelalderby “Les Baux de Provance” og middelalderslottet “Tarascon” finder du også et stort udvalg af museer, der beretter om fortidens liv og traditioner. Hertil kommer de små landsbyer i bjergene med deres hyggelige pladser, daglige markeder og traditionsrige fester som vinfest, oliefest, tyrefægtning og meget andet. Byerne Maussane, Mouries, Eyaglières og Le Paradou hører til blandt nogle af de mest pittoreske og autentiske af disse små bjergbyer.

Lokale markeder

Hvis du vil lære den gastronomiske kultur at kende i området, er den bedste måde at tage på et af de lokale markeder, der dagligt går på skift mellem de mange små byer. Her er det især vin og olie der er i højsædet og ofte byder de lokale producenter på vinsmagning. I Alpillerne er man især kendt for sin rosévin. Da området er meget solrigt, har de forskellige frugter og bær gode vækstbetingelser, hvilket markederne også bærer præg af. På restauranterne i Alpillerne finder du ofte to retter på menukortet som er typisk for området. Det er Aioli – hvidløgsmayonnaise – der generelt serveres med sværdfisk, snegle eller æg og så er det grønsagssuppe serveret med den provencalske pesto.

Der produceres kun en slags ost i regionen – nemlig gedeost, der typisk serveres med olie og lokale urter. Tyrekød samt lammekød fremstilles også i Alpillerne og er en populær spise i hele Provence. Til den søde tand finder man honning, kandiserede frugter, nougat og mandelkager, samt sukkertilberedte appelsiner.

Rejser til Provence

Kunne du tænke dig at besøge Alpilles Naturpark i Provence? Så se alle Signatours´ rejser til Provence her.

Tags i artiklen
Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Oplev international kulinarisk festival på kroatisk drømme-ø

I foråret har du mulighed for at opleve gastronomi på højt plan...
Læs mere