Oplev det stolte og gamle Baskerland

Pays Basque
Typisk gade i Pays Basque

Baskerlandet er et område fyldt med historie og identitet. Den baskiske identitet, som er en af de stærkeste i hele Frankrig og Spanien, er båret af stolte traditioner og en årtusinde lang kultur. Variationen i naturen er stor og her kan du nyde frodige bjerge, klipper og smukke kyststrækninger.

For flere tusinde år siden slog baskerne sig ned i dette område i det nordlige Spanien og sydvestlige Frankrig og har siden da holdt godt fast i deres traditioner og sprog, som regnes for at være et af Europas ældste. Ud over det baskiske sprog euskara tales her også spansk og fransk.

Baskerlandets grænser

Det er svært præcist at afgrænse Baskerlandets grænser, men man kan dog fastslå, at området strækker sig over den spansk-franske grænse i Pyrenæerne og er delt op i 7 provinser: 3 i Frankrig (Lapurdi, Nafarroa Behera og Zuberoa) og 4 i Spanien (Araba, Bizkaia, Gipuzkoa og Nafarroa) med i alt ca. 2 millioner indbyggere.

Pays Basque
Baskerlandet er berømt for sit fiskeri

Fortryllende natur

På trods af det forholdsvis lillle geografiske område, Baskerlandet spreder sig over, er variationen i naturen stor. Her møder de frodige bakker og de dramatiske bjerge og klipper de smukke kyststrækninger. Baskerlandet byder også på flere spændende kulturbyer som Pamplona i den spanske del og Biarritz i den franske del.

Himmelhøje bjerge og smukke kyststrækninger

Baskerlandets kyststrækning strækker sig over 35 km og byder på små fine strande, klippefremspring, hyggelige fiskerlejer og små byer med de typiske bindingsværkshuse flankeret af grønne bakker. Særligt Biscaya-bugten med sin stærke vinde besøges ofte af entusiastiske windsurfere. I den fantastiske natur i Pyrenæerne, der toppes af bjergtoppen Pico de Aneto på 3404 m, er der nåleskove, floder, gletschere og alpine terrænformer. Om vinteren valfarter skiløbere hertil.

Bjerge i Pays Basque
Høje smukke Pyrenæer-bjerge i Pays Basque. Foto-kreditering: Vincent. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Basker-byer

Biarritz er den største by i den franske del af Baskerlandet. Den blev placeret på landkortet, da Kejserinden Eugenie i 1854 lod et stort palads opføre på stranden (i dag Hôtel du Palais). Paladset blev ofte besøgt af forskellige medlemmer af den engelske kongefamilie og andre europæiske royale personer. I 1901 åbnede byens første casino. I dag er byen bedst kendt for sine gode strande og livlige natteliv. Man kan dog også nyde kulturelle udbud i byen som forskellige museer og kirker. På den franske kystside er Bidart og Guéthary glimrende eksempler på klassiske baskiske landsbyer med kirken og de røde og grønne huse.

Gastronomi i lange baner

Det baskiske køkken er varieret og byder på forskellige lækre råvarer. Særligt fiskeri har spillet en stor rolle for området og bl.a. ansjoser, torsk og tun er gode repræsentanter fra havet. Og hvem kan ikke nikke genkendende til “Bayonne-skinken”? Også chokolade er en af områdets helt store specialiteter.

Fransk ostebord
Maden i Pays Basque er et kapitel for sig…

Hvordan kommer jeg hertil?

Biarritz har sin egen internationale lufthavn. Desuden stopper Frankrigs højhastighedstog her på sin vej til Paris, mens almindelige tog bringer dig til Bordeaux og østpå til Nice.

Rejser til Baskerlandet og Aquitaine

Kunne du tænke dig at besøge Baskerlandet og Aquitaine? Så se alle Signatours´ rejser til Aquitaine her.

Tags i artiklen
Mere af Lars Henriksen

Få en unik naturoplevelse i Les Cévennes

Cevennerne – eller på fransk Les Cévennes – er et fantastisk naturområde...
Læs mere