Oplev eksotiske Ungarn

Parlamentsbygningen i Budapest
Parlamentsbygningen i Budapest er én af Ungarns smukke seværdigheder

Det er ikke hver dag, man kan bruge ordet eksotisk om et europæisk land. Men Ungarn har virkelig sin helt egen sjæl og charme, og det kommer bag på mange feriegæster, hvor anderledes og enestående det smukke land er.

Ungarn ligger i hjertet af Centraleuropa – i et område som engang var et kraftcenter i Europa. Det mærker man på arkitekturen, som i Budapest har samme storhed over sig, som man for eksempel kan opleve i Wien. I det hele taget har landet mange seværdigheder i verdensklasse.

Men det er måske selve folkesjælen, som er venlig og imødekommende, og den fabelagtige madkultur i landet, der overrasker mest.

Budapest – to byer i én

Mange af Ungarns store kulturelle seværdigheder ligger i landets hovedstad Budapest. Byen har knap to millioner indbyggere, faktisk næsten 3,5 hvis man tæller de omkringliggende forstæder med. Budapest ligger smukt ved Donaufloden, og faktisk deler Donaufloden byen i to: Buda og Pest, som indtil 1873 var to forskellige byer.

I det gamle Buda finder man Gellertbjerget og borghøjen, hvor byens meget imponerende kæmpeslot ligger. Det gamle Pest er mere fladt, og det er her landets smukke parlament ligger ned til floden. Det er også på denne side af Donau, du finder de store boulevarder og masser af muligheder for shopping.

I Budapest kan du opleve Europas største synagoge – som samtidig er verdens næststørste. Synagogen fungerer også som jødisk museum. I det hele taget bugner det med kulturelle attraktioner i Budapest, som regnes for en af verdens smukkeste hovedstæder.

Kurbadenes land

Budapest er vitterligt en stor oplevelse, men vil man gerne opleve det mere eksotiske Ungarn og landets “folkesjæl”, er det ofte en god idé at tage længere ud på landet. Ungarerne nyder det gode liv med fremragende vin, kurbade og god gammeldags afslapning.

Ungarns tradition for vin rækker meget langt tilbage i tiden og kurbadene blev for alvor populære allerede, da romerne var herskere i området. I dag spiller de mange kursteder en tredobbelt rolle; medicinsk som helbredende af for eksempel hudproblemer; som afslapning – og sidst men ikke mindst socialt som en hyggelig måde at mødes på.

Ungarn skønnes at have over 300 kurbade, og et besøg til et eller flere af disse er en fremragende måde at møde den lokale befolkning på i deres rette element.

Nyd den gode mad og vin i Ungarn

Sjovt nok forbinder mange danskere Ungarn med øl, og de har da også god øl til priser, der må gøre enhver skandinavisk ølentusiast grøn af misundelse. Men faktisk har Ungarn glimrende vine også. Prøv for eksempel rødvinen Villány eller hvidvinen Olazrizling. Ungarerne har en meget lang tradition for vindyrkning. Som dansker får man ufatteligt meget god vin for pengene i Ungarn.

Det med at spise og drikke godt er en meget vigtig del af den ungarske kultur, eller Magyar-kultur, som de måske selv ville sige. Mange kender nok gullasch som Ungarns nationalret. Men det er blot en ud af mange retter, som man bør smage i landet. Den ungarske kokkekunst er blandt de mest sofistikerede i Europa.

En stor del af fornøjelsen ved en ferie i Ungarn er at overgive sig til landets dejlige madkultur. Og det kan man gøre, uden at det koster en herregård. Der er ikke mange steder i Europa, hvor man får så god mad til de samme penge.

Se rejser til Ungarn her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere