Oplev fire katalanske kunst-genier

Dali-skulptur i Figueres
Dalí-skulptur i Figueres. Foto-kredit: Sgt. Pepper57. Oploaded under licensen CC BY 2.0

Katalonien i det nordøstlige Spanien er berømt for at byde på én af Europas mest populære storbyer, beruse tilrejsende med den lifligt mousserende cava-vin, og forsøde ganen med gastronomi i verdensklasse – foruden at lokke rejsende med et væld af fantastiske strande – men der er endnu en presserende grund til at regionen er skræddersyet til at være rejsemål: Det er fødestedet for tre af det tyvende århundres store kunstneriske genier, Salvador Dalí, Joan Miró og Antoni Tàpies, og stedet, hvor et fjerde et af slagsen, Pablo Ruiz Picasso, tilbragte en del af sit liv.

Kunstens vugge

Der findes mange grunde – ud over det uudgrundelige tilfælde, som altid råder – til at det lige er Katalonien, der har været vugge for så mange af Spaniens store bildende kunstnere. Én af grundene er Kataloniens vidunderlige landskaber, der med sit specielle lys og store farverigdom har været en blivende inspiration for regionens mange bildende kunstnere. I dag er der ikke kunstnere af helt samme kaliber som i det tyvende århundrede i regionen, men til gengæld har du mulighed for at gå på opdagelse blandt fire af det sidste århundredes største bildende kunstnere på en række forskellige lokaliteter i Katalonien, som du kan læse mere om i det følgende.

Picasso

Picasso har altid været tæt forbundet med Katalonien, især med regions-hovedstaden Barcelona, hvor mange af hans malerier kan ses den dag i dag på byens Picasso-museum.

Men også uden for Barcelona er der mulighed for at gå på opdagelse i Picassos værker, f.eks. på Montserrat Museum i Montserrat, som har to malerier af Picasso og en repræsentation af hans grafiske arbejde, eller på Cau Ferrat Museet i Sitges, som bl.a. byder på to fantastiske oliemalerier af Picasso.

Joan Miró

Joan Miró Fundació-museet i Barcelona, som er skabt af kunstneren selv, anses blandt kunstkendere for at være ét af verdens fineste kunstmuseer på grund af sin belysning af de udstillede værker og sin egenart. Museet rummer mere end 11.000 gobeliner, tegninger, skulpturer og malerier, der spænder fra realisme til de mest avangardistiske avantgarde-former.

På en gåtur i gaderne i Barcelona vil du også kunne finde forskellige aftryk af Mirós kunst, f.eks. i Pla de l’ Ós-mosaikken på den berømte gågade La Rambla.

Dalí

Der findes ingen bedre steder at opdage surrealismens mester end i Katalonien, for Dalí elskede Katalonien i en sådan grad, at han slog sig ned i sin fødeby i den sidste del af sit liv og døde der. Det var i den lille by Figueres, et par timers kørsel nord for Barcelona, hvor du idag kan finde Dalís såkaldte Teater-museum. Museet er i sig selv en del af Dalis værksamling, for det ligger i en bygning, som blev designet af kunstneren selv, herunder dets gådefulde tårne med de karakteristiske daliske æg på toppen. Museet rummer den største og mest varierede samling af Dali-værker i verden.

Blot 36 kilometer fra Figueres, beliggende på Cap de Creus-halvøen, har du mulighed for at se Salvador Dalís hus i Port Lligat, der var hans mest permanente arbejdssted og husly indtil 1982. Og på Fundació Gala Dalí-Museet i Púbol vil du finde en lang række af de forbløffende påfund, som kunstneren skabte til sin muse og ægtefælle, Gala.

Antoni Tàpies

Antoni Tapies, der døde sidste år, er den mindst kendte af Kataloniens fire store bildende kunstnere, i hvert fald i Danmark, men i Spanien – og visse andre steder i Europa – betragtes han som én af de største bildende europæiske kunstnere, der brød frem efter anden verdenskrig. På museet og kulturcentret Fundacio Antoni Tapies i Barcelona, der er skabt af Tapies selv i 1984, kan du opleve én af de mest komplette samlinger af Tapies´ værker, foruden en række temporale udstillinger af andre kunstnere, samt forskellige symposier, foredrag og film-forevisninger.

Du kan også se nogle af hans mest eksperimenterende værker på Barcelonas Museum for Moderne Kunst.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere