Oplev Lecce – Syditaliens Firenze

Lecce
Piazza del Duomo i Lecce. Foto kreditering: Giuseppe Milo. Uploadet under licensen CC BY 2.0

Kultur, arkitektoniske mesterværker og kunst. Du finder det hele i Lecce i det sydlige Italien. Og så er Lecce ikke overrendt, og priserne er lavere end andre steder i Italien.

Den overdådighed af minutiøst udsmykkede facader, kirker rige på religiøs kunst af høj, høj kvalitet, små nærmest labyrintagtige gader og stræder og storslåede pladser, som mange forbinder med en norditaliensk by som Firenze, finder du også i den syditalienske by Lecce. Bare i miniformat.

Og så er renæssance-indtrykket i Lecce udskiftet med barokkens mere storslåede og dramatiske arkitektur. Men Lecce er ikke, som Firenze godt kan være det i højsæsonen, overrendt. Lecce ligger -som mange andre byer i Syditalien- inde med et stort næsten uopdaget skattekammer af seværdigheder, oplevelser og god mad.

Hovedstad i Italiens hæl

Hvis man ser på et landkort, hvor Italien godt kunne ligne en stor støvle – heraf kælenavnet “støvlelandet”- ligger Lecce nede i støvlens hæl, og byen Lecce er hovedstad i provinsen ved samme navn. Lecce har en lang historie tilbage til romernes tid og tidligere, men det var i barokken, at byen fik sit nuværende særpræg.

“Lecce-stenen” er en kalksten af høj kvalitet og unik sammensætning, og det var den, man forarbejdede i barokken og dermed fik Lecce sit enestående udseende. Selv i dag er Lecce-stenen byens vigtigste eksportvare. Byen har også en betydningsfuld keramisk industri og er storproducent af olivenolie og vin.

Italiensk mad af høj kvalitet

Centralt i byen på Piazza Sant’Oronzo kan du stadig se resterne af et stort romersk amfiteater samtidigt med, at du nyder en kop kaffe og følger livets gang i en syditaliensk by. Det er varmt i Syditalien, og det er nok derfor Lecce-specialiteten caffè in ghiaccio con latte di mandorla er så populær. Det er espresso med is og mandelmælk.

Det er også her ved pladsen, du finder en imponerende statue af byens skytshelgen Sankt Oronzo. Der er masser af rustikke restauranter rundt om og i nærheden af Piazza Sant’Oronzo. Mange af dem serverer solid bondemad, der er kendetegnende for regionen. Også vinene er kraftige og fyldt med smag.

Kirkerne i Lecce

Lecce er ikke mindst berømt for sine mange rigt udsmykkede kirker. Et godt eksempel er Chiesa di Santa Croce, hvor facaden er dekoreret med dyr, planter og forskellige groteske figurer. Denne kirke ligger op ad Lecces regeringspalads, der tidligere fungerede som kloster. Den enestående kirke blev opført i perioden mellem 1353 og 1695.

Lecces katedral er blandt de vigtigste i hele Europa og dermed verden. Arbejdet med at bygge katedralen blev påbegyndt helt tilbage i 1144, men den blev totalt ombygget i 1659-70 af Giuseppe Zimbalo, som også udstyrede kirken med det 70 meter høje klokketårn. Lecce har mange flere storslåede kirker og andre klassiske monumenter.

Er man interesseret i arkitektur, kan man bruge mange dage i byen alene på at beundre de mange fantastiske bygningsværker. I Lecce ligger prisniveauet lavere end i byerne længere med nord i Italien, men oplevelserne er bestemt ikke mindre hernede i det sydligste Italien.

Læs mere om rejser til Italien her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere