Oplev nogle af verdens bedste restauranter i Katalonien

Kok
Oplev nogle af verdens bedste restauranter i Katalonien

En lille håndfuld restauranter i og omkring Girona gør Katalonien til et af verdens mest oplagte rejsemål, hvis man er ude efter gastronomiske oplevelser. Få steder – hvis nogen overhovedet – i verden byder på en så stor koncentration af restauranter med de maksimale tre Michelin-stjerner. Og så er omgivelserne tilmed særdeles smukke!

elBulli

Den mest berømte restaurant i Spanien – ja, hvis ikke i hele verden – eksisterer desværre ikke længere; nemlig elBulli. Restauranten, der lå i Roses cirka 35 kilometer nordøst for Girona, havde tre Michelin-stjerner og blev, siden den revolutionerende superstjerne af en kok Ferran Adrià kom til stedet i 1984, kåret som verdens bedste restaurant et utal af gange. Faktisk blev elBulli først i 2010 væltet af pinden som verdens bedste restaurant af danske Noma, hvis chefkok René Redzepi i øvrigt selv har stået i lære på den catalanske institution.

Restauranten lukkede endeligt den 30. juli 2011, men Ferran Adrià har siden 2014 brugt bygningen som hjemsted for et internationalt innovationscenter for gastronomi.

El Celler de Can Roca

El Celler de Can Roca ligger i Girona, hvor de tre Roca-brødre etablerede den i 1986 – lige ved siden af familiens hidtidige mindre ambitiøse og mere traditionelle spisested. El Celler de Can Roca blev i 2011 kåret som verdens næstbedste restaurant (efter Noma) og har også de forudgående år klaret sig godt. I 2013 og 2105 er den blevet kåret til verdens bedste restaurant af magasinet Restaurant. Restauranten har tre Michelin-stjerner.

I forhold til elBulli er El Celler de Can Roca mere traditionel og – på godt og ondt – mindre innovativ og eksperimenterende, men ikke desto mindre har brødrene bibragt den katalanske madtradition både udvidelse og nyskabelse. Roca-brødrene arbejder alle stadig på restauranten; den ældste er køkkenchef, den mellemste sommelier og den yngste laver desserterne.

Sant Pau – Carme Ruscalleda

Cirka midtvejs mellen Girona og Barcelona, i landsbyen Sant Pol de Mar, ligger restauranten Sant Pau, der i 2009 blev tildelt tre Michelin-stjerner. Chefkokken er Carme Ruscalleda, og hendes husbond Toni Balam er restaurantchef.

Maden bygger på det traditionelle katalanske køkken, men i en meget forfinet udgave ægteparret har arbejdet sammen om at udvikle siden 1975. Selve restauranten åbnede i 1988 og har altid været kendt for aldrig at gå på kompromis med hverken råvarer eller tilberedning.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere