Oplev religionernes betydning i Spanien

La Mezquita i Córdoba
La Mezquita i Córdoba, som rummer både en katedral og resterne af en moské, er et godt eksempel på religionerens betydning i Spanien

Historisk har forskellige religioner – navnligt katolicismen – spillet en enorm betydning i udviklingen af spansk kultur, og på en rejse til Spanien vil du kunne stifte bekendtskab med sporene af disse religioner, samt deres nutidige betydning.

Første kristne menigheder

De første kristne menigheder opstod i byerne León, Zaragoza, Mérida og Tarragona. Visigoterne, der erobrede Spanien i begyndelsen af 500-tallet, var arianere, men gik i år 589 over til katolicismen.

Dele af landet, især den sydlige, var under muslimsk herredømme fra 711 til 1492. I 900-tallet til 1100-tallet grundlagdes adskillige kirker og klostre i hele Spanien. Inkvisitionen, indledt 1233 af pave Gregor 9., spillede ikke nogen stor rolle i Spanien, før det katolske kongepar Isabella og Ferdinand i 1478 fik pave Sixtus 4 til at oprette en speciel spansk inkvisition, der eksisterede indtil 1834.

Kirkens svindende betydning

Jesuiterordenen har spillet en særlig rolle i landet. Den blev grundlagt i Spanien i 1534 og havde tidligere en dominerende stilling i alle dele af undervisningssystemet.

Lige siden reconquistaen og indtil den nye demokratiske forfatning i 1978 formelt adskilte stat og kirke, har den katolske kirke og staten været meget nært forbundne,. Under Franco-regimet fik den katolske organisation Opus Dei dog betydelig indflydelse.

Kirkens indflydelse og betydning i Spanien er i dag svindende; det er vanskeligt at rekruttere unge til præsteseminarierne, og det folkelige engagement er svagt, især i de store byer. Det store flertal af befolkningen har dog stadig et tilhørsforhold til den katolske kirke.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere