Oplevelser på en rejse til York i England

York England
York er en af Englands mest stemningsfulde byer. Foto: George Hodan, Public Domain.

Den nordengelske by York er fyldt med så meget historie, at blot det at udforske byen er lidt af en opgave, hvis man vil se det hele. Inden for bymurerne finder du York Minster, og de mest fotograferede små smalle gader som The Shambles og Stonegate, som er dette enorme religiøse og følelsesbetonede bygningsværk, der bogstavelig står talt midt inde i Yorks centrum. Herfra er der også en enorm udsigt over et væld af grønne planter og områder, inkl. The Museum Gardens, med dens dramatiske baggrund af St. Mary’s Abbey ruiner.

I disse haver finder man det interessante Yorkshire Museum, blot et af mange gallerier og museer i York. Nogle er klynget sammen sydpå, rundt om Tower Street, overset af resterne af Clifford’s Tower. Ikke langt herfra finder man også JORVIK, en vedvarende populær attraktion som fører til York’s Vikinge Arv.

Efter en lang dag med sightseeing er en tur til Betty’s Tea Romms til en kop te og en ”fat rascal” (en høj kage som stammer fra det 19. århundrede i Yorkshire) obligatorisk. Stedet er faktisk noget nær en national institution.

The York Pass

The York Pass giver dig fri entre til 29 af York’s attraktioner i 1, 2 eller 3 dage, samt rabat på udvalgte restauranter og cafeer, gå- og busture, bil- og cykel udlejning.

York Minster

Den største middelalderlige gotiske katedral i Nordeuropa, York Minister, som er over 500 fod (152 m) lang og 100 fod (30 meter’) bred, indeholder nogle af de ældste og fineste farvede glasvinduer i landet. En kampagne i 2005 skaffede de nødvendige midler til en betydelig restaurering, især på østfronten og det store østvendte vinde, det største stykke middelalderlige kunst i verden.

York gade
En af de gamle gader i York. Foto: George Hodan, Public Domain.

The Shambles

Skarer af folk flokkedes til The Shambles, en af Europas bedst bevarede middelalderlige forretningsgader, for at kigge på butikker. Nu er den fyldt med løjerlige cafeer, restauranter og boutiques. Tidligere var den en travl gade fyldt med slagterbutikker. Den er også hjemsted for ”the Shrine of Margaret Clitherow” en 16. århundrede katolik, som er York’s egen helgen.

York Castle Museum

York Castle Museum er berømt for dets store udstilling af kostumer og sociale- og militære dokumenter, over en 400 års historisk periode. Der er sågar genskabt en Victorian gade, Kirkgate, som kan udforskes. Gaden blev genåbnet, betydelig forbedret og med mange spændende nye indslag i april 2006.

Bymure

Stenmurer snor sig rundt om York (3,5 km) og er den længste middelalderlige mur i England som er intakt. Strækningen fra Monkbar til Petergate er særlig malerisk. Nye informationsskilte er for nylig blevet sat op på 16 betydningsfulde steder, for at give de besøgende information om murerne og omgivelserne. Ved murerne ligger Micklegate Bar Museum, som har historiske dokumenter om Micklegates vagtpost, og Richard III Museum, som har materiale om den sidste konge af House og York.

Jernbane museet

Dette er det største jernbanemuseum i verden og det har en stor samling af jernbane ikoner og dele fra Mallard, verdens hurtigste dampmaskine, samt det legendariske damplokomotiv Flying Scotsman. Museet huser også Yorkshire Wheel, som åbnede i april 2006. Det 54 meter høje hjul har 42 vogne som kan bærer op til 8 personer hver, og giver mulighed for en storslået udsigt over den historiske by. Bygget til en pris af 3.6 millioner pund, forventes dette pariserhjul at blive den største attraktion i York fremover.

JORVIK

Anlagt af York Arkæologi Forening på en grund af en berømt vikings grav, demonstrerer JORVIK, hvordan livet så ud, da Yorks navn virkelige var ”Jorvik”. Et forførende show tager de besøgende med tilbage i tiden til stederne, lydene og (forfærdelige) lugte som fandtes i en Vikingeby i det 10. århundrede. Det fantastiske galleri med 400 autentiske Vikingegenstande er blevet fremhævet ved hjælp af interaktive multimedia installationer for at øge gæsternes fornøjelse og forståelse af udstillingen.

Cliffords Tower York
Cliffords Tower i York byder på en flot udsigt. Foto: WolfBlur, Creative Commons.

Clifford Tower

Anbragt på et højt bjerg, bygget af Vilhelm Eroberen i det 11. århundrede og senere genopbygget af Henry III efter at være brændt ned, efterfølgende brugt til massemord af jøder, er tårnet i dag et mere stille sted med en fantastisk panoramaudsigt.

Dig

Dig, det nyeste tiltag af Yorks seværdigheder, åbnede i marts 2006 og tilbyder de besøgende til at deltage i udgravninger for at lære mere om arkæologi og York. Ægte genstande og efterligninger fra romersk og victoriansk tid bliver brugt for at give de besøgende til at føle sig som arkæologer for en dag.

York City Art Gallery

York Kunstmuseum rummer et antal værker af de indfødte York kunstnere, så vel som mere end 600 malerier af Europæisk Kulturarv. Det genåbnede i 2005 efter at være fikset op for 445,000 pund, hvor man bl.a. åbnede en ny café og et undervisningslokale kaldt The Studio.

Tomlinson’s Antik

Det enorme varehus mellem York og Wetherby rummer Europas største antik afdeling med tusinder af fascinerende artikler udstillet i et betagende miljø. Antikvariske artikler kommer til live i rum hvor de besøgende kan gå gennem f.eks. et soveværelse fra Georgien eller en obligatorisk dagligstue.

Rejsemål i England

Oplev England med Signatours Rejser. Sammenlign priser i søgemaskine på rejser til England hvor du bor på nøje udvalgte hoteller med gode anmeldelser i din ferie. Vi tilbyder flere rejsemål i landet.

Se alle rejser og rejsemål i England

Tags i artiklen
Mere af Lars Henriksen

Oplevelser på en rejse til York i England

Den nordengelske by York er fyldt med så meget historie, at blot...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *