På ferie som frivillig?

Skolebørn Afrika
Der er næsten altid brug for frivillige, der er kan undervise. Foto: Ben Grey, CC.

Har du fået nok af luksushoteller og dasen på stranden dagen lang? Prøv en ferie som volontør på Afrikas savanne eller i Brasiliens slum.

Du kan sagtens holde dig aktiv, hjælpe andre og få uforglemmelige oplevelser med hjem fra ferien på samme tid, hvis du tager afsted som frivillig – hvilket stadig flere danskere vælger at gøre.

Det kræver selvfølgelig, at man har mulighed for at tage sig en lidt længere ferie, hvis man rejser ud som frivillig. Der er dog efterhånden et stort udvalg af både længere og kortere volontør-ferier til mange forskellige steder i verden.

Manuelt arbejde og dyrepasser-tjanser

Et eksempel på en volontør-ferie kunne være en rejse til Rio de Janeiro, Brasilien. Her kan du få lov at hjælpe med at bygge huse i byens berygtede favelaer. Det sker i samarbejde med de mennesker, der senere selv skal bo i de nybyggede huse.

En meget populær form for volontør-ferie i Afrika kombinerer økoturisme med frivilligt arbejde. Her er der flere eksempler på samarbejder med dyreparker i Sydafrika, hvor du kan få lov at hjælpe med at forberede fodringen af de vilde rovdyr.

Venskaber for livet

Når man med andre frivillige og lokale kræfter er sammen om at bygge noget op, opstår der let et særligt bånd. På den måde skaber ferier som frivillig også stærke bånd på tværs af landegrænser.

Den nære kontakt med lokalmiljøet gør også, at man – på godt og ondt – får nogle sider at se af rejsemålet, som man ellers sjældent ville stifte bekendtskab med. Man kommer helt tæt på befolkningen og får lov at tage del i den kultur, der ligger i dagligdagen for de lokale.

På udkig efter mere

Den store efterspørgsel på nye ferieformer skyldes sikkert, at flere og flere synes, den “gammeldags” eller “almindelige” ferietur er blevet en kende for ensformig og kedelig. Der er altid et behov for noget nyt.

Men der er også noget andet på spil. Rejsen til fattigere egne og arbejdet med at hjælpe mennesker i nød giver mening for mange mennesker. Og efter hjemkomsten ser man sit eget liv i et nyt lys.

Mange mennesker får mere med hjem fra en ferie som frivillig, end fra mere traditionelle afslapnings- og oplevelsesferier. Men hvis man til dagligt har et stressende arbejde, hvor man er i kontakt med mennesker i nød, er det måske ikke lige mere af den slags, man ønsker sig af ferien.

Skrevet af
Mere af Mikkel H

Luften i flyet gør dig ikke syg, men …

Mange har oplevet at blive forkølet efter en flyrejse, men det er...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *