Tag på ferie i smukke Ålesund i Norge

Aalesund
Der er en fantastisk udsigt over Ålesund, de omkringliggende småøer og til de majestætiske Sunnmørsalper fra udsigtspunkterne på byfjeldet Aksla. Foto: dconvertini, CC BY-SA 2.0.

Med sin historie og Art Nouveau arkitektur er den norske by Ålesund umådelig betagende. Dertil kommer den spektakulære beliggenhed lige, hvor fjeldene og fjordene møder det åbne hav. Dette er et område, som indbyder til en aktiv ferie med vandre- eller skiture og bådture ude i fjordene. Du kan selvfølgelig også vælge bare at slappe af og nyde udsigten.

Rejste sig af asken

Ålesund er en smal kroget by med en befolkning på 45.000 og med et mildt, maritimt klima. Byen er bygget på en række af øer som strækker sig ud i Atlanterhavet.

Det meste af Ålesund blev ødelagt under en brand i det tidlige 20. århundrede. Med international hjælp, inkl. personlige gaver fra Kaiser Wilhelm II fra Tyskland, som plejede at holde ferie her, blev byen genopbygget i den mest moderne stil på det tidspunkt – hvilket betyder,at Ålelsund i dag har så mange Art Nouveau tårne, spir og bygninger.

Selv om Ålesund er lille i størrelse, vil du hurtigt opdage, at byen har en masse at tilbyde. For at opleve en fortryllende udsigt over byen og omgivelserne rundt om kan man klatre op af 400 trin op til bjergbeværtningen og restauranten Fjellstua. På toppen af bjerget er der muligheder for vandreture i den omkringliggende natur, medens man kan nyde udsigten til øerne og bjergene omkring én.

For dem som er interesseret i historie, viser det lokale museum, Ålesunds Museum, en udstilling over byen på en fascinerende måde med faste udstillinger, fotografier og malerier. Man kan bede om en speciel “guided tur” med henblik på historien omkring branden.

Blandt de mest besøgte turistområder i Norge

Udover byens egne seværdigheder og et rigt kulturliv er det også nærliggende attraktioner, som har gjort dette til et af de mest besøgte turistområder i Norge. De omkringliggende Sunnmørsalper inbyder således til, at man snører vandrestøvlerne eller spænder ski på, hvis det er vinter.

Ålesund er desuden et trafikknudepunkt i regionen med gode transportmulighetene videre i denne del af Norge. Med udgangspunkt i Ålesund har du da også masser store attraktioner inden for rækkevidde.

Du kan for eksempel besøge den verdensberømte Geirangerfjord, der regnes for den smukkeste af Norges mange fjorde. For naturelskere er det ligeledes oplagt at tage en tur til fugleøen Runde, hvor fuglelivet kan opleves året rundt, men især mellem april og august. Øen som kun har 150 faste indbyggere, får i ynglesæsonen besøg af 500.000 fugle. Man har talt omkring 80 forskellige arter, som yngler her og endnu flere som blot kommer på kort visit. Husk kikkert!

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere