På knæ til kapellet i Fátima – Portugals største helligdom

Fatima
Fátima er Portugals religiøse centrum. Foto-kredit: Heribert Bechen. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

For udenforstående er det et sælsomt syn, når pilgrimme kommer kravlende på deres knæ hen over den store kirkeplads i Fátima. De kommer fra nær og fjern, fordi nogle børn i 1917 fik en åbenbaring her. Uanset om du selv er troende eller ej, kan du ikke undgå at blive berørt af den spirituelle stemning, der hersker i den lille, hyggelige, bakkede, som ligger i den centrale del af Portugal, Centro-regionen.

Hyrdebørn så Jomfru Maria

At Fatima, der i dag har knap 8.000 indbyggere, har en særlig religiøs status i dag skyldes børn: Lucia samt hendes fætter og kusine Francisco og Jacinta Marto.

Fatima børn
De tre Fatima-børn. De to søskende, Francisco og Jacinta Marto, døde af sygdom blot 10 og 9 år gamle. Lúcia dos Santos (i midten) døde først i 2005, 97 år gammel.

Den 13. maj 1917 fortalte de tre børn, at havde set Jomfru Maria, mens de vogtede får i Cova da Iria uden for Fátima. Hun sagde til børnene, at Gud havde sendt hende, og at hun havde en besked, som bestod af tre hemmeligheder: Den første var en vision af Helvede, hvor syndernes sjæle pintes. Den anden var en profeti om Anden Verdenskrigs begyndelse, som endnu lå langt ude i fremtiden på det tidspunkt. Den tredje kender kun Vatikanet og de tre børn. Lucia, som senere voksede op og blev nonne, skrev denne tredje hemmelighed ned, og Vatikanet har opbevaret den siden 1957.

Jomfruen viste sig i Fatima for sidste gang d. 13. oktober 1917, og denne gang blev det eftersigende bevidnet af omkring 70.000 pilgrimme. Siden har byen mellem Lissabon og Coimbra i Midtportugal haft en særlig betydning i den katolske kirkes dyrkning af gudsmoderen.

Fátima, som paradoksalt nok er opkaldt efter Muhammeds datter, har således på de knap 100 år siden åbenbaringen forvandlet sig til et af den katolske kirkes mest besøgte pilgrimsmål.

Eftersom Jomfru Maria efter den første åbenbaring i maj 1917 ifølge historien viste sig igen hver måned for børnene frem til oktober, samles pilgrimme i dag fra maj til oktober den 13. til messe ved åbenbaringskapellet i Fátima.

Større end Peterspladsen i Rom

Selv hvis du ikke er religiøs, er det en speciel oplevelse på disse dage at besøge den 150.000 kvadratmeter store kirkeplads i Fátima. Når katolikker fra hele Portugal og resten af Europa samles på pladsen, som næsten er dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom, hersker her en intens stemning af forventning og glæde. Den 13. maj og 13. oktober er der ofte ekstra mange besøgende i Fátima, og da kan der være forsamlet over hundredetusinde katolikker på pladsen.

Fátima
Knælende troende i Fátima. Foto-kredit: dynamosquito. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Nogle pilgrimme falder på knæ, når de kommer ind på pladsen, og fortsætter kravlende det sidste stykke til åbenbaringskapellet, Capela das Aparicões, ad den til formålet anlagte glatte marmorbelagte sti. Kapellet er placeret på stedet, hvor Jomfru Maria først skulle have vist sig for børnene.

På linje med Santiago de Compostela

For katolikker rangerer Fátima på linje med Santiago de Compostela i Spanien og Lourdes i Frankrig som et betydningsfuldt valfartssted. Det vurderes, at over 4 millioner pilgrimme besøger pladsen de omkringliggende bygninger årligt.

Valfartens turismen har i dag stor betydning for byens økonomi, hvor blandt andet en lang række hoteller lever af at servicere de mange pilgrimme. Ligeledes finder du talrige butikker, som sælger religiøse souvenirs. Det er nemt at komme hertil med bus fra både Lissabon og Porto.

Se alle rejser til Fatima med Escapeaway her.

Grantræer og glas

Efter besøget i spirituelle Fatima kan det anbefales at fortsætte til den større, nærliggende by Leiria. Der bør man gå en tur op til det gamle slot, hvorfra man kan nyde en helt fænomenal udsigt over byen, som er omgivet af en stor, frodig granskov.

Træet fra denne skov blev tidligere benyttet til at bygge de skibe, der bar portugisiske søfarere og handelsmænd rundt på deres eventyr på verdenshavene i 1400-tallet.

Næste stop på ruten, når den centrale del af Portugal skal opleves, kan meget vel være den lille by Marinha Grande, hvor man har en lang tradition for at producere kvalitetsglas og glaskunst. Besøg glasfabrikkerne her eller glasmuseet, og køb et par smukke krystalglas med hjem.

Frokosten kan passende indtages i strand- og surfing-byen Nazaré, som ligger fantastisk smukt placeret mellem granskoven og havet. Her fås mange lokale specialiteter med fisk og skaldyr, og udsigten til en gåtur langs vandet efter frokosten lokker også.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere