På rundrejse i Alentejo, Portugals spisekammer

Porco a Alentejana
Porco a Alentejana - Traditional portugisisk svinekød og muslinger

Den lave dame i sort kjole, tøfler og hvid krave slæber endnu et fad til bordet. Denne gang er det porco preto (sort gris). Før var det fisk i urtesuppe. Og før det var det fem forskellige oste fra lokalområdet. Senere er det fem forskellige desserter.

Der er nok til at mætte både mave og øjne to gange, men bag den ivrige vært og tjener står stedets kok og lurer med bag køkkendøren og ser til, at alle spiser op. Ellers bliver damen hvisket tilbage til køkkenet og igen sendt ud til bordet med spørgsmålet: ”Var der noget galt?”

Vi befinder os i en kølig kælderrestaurant i byen Redondo i Alentejo, Portugal. Byen er en af de utallige charmerende landsbyer med snørklede, brostensbelagte veje og snehvide, småskæve huse, som regionen Alentejo har at byde på.

Og gæstfriheden er som alle andre steder i Alentejo stor, og spisebordet fyldt med et utal af lækre lokale retter. Meget mere, end maven har plads til.

Alentejo ligger godt en times kørsel fra Lissabon. Regionen grænser mod syd op til Algarve og mod øst til den spanske grænse. Den nordlige grænse er floden Tagus, og den vestlige er Middelhavet.

Området dækker en tredjedel af Portugal, men rummer kun en tiendedel af landets befolkning. Så du er garanteret plads og ro, hvis ferieruten går mod Alentejo. Ikke mindst fordi området stadig forekommer uopdaget af turister, der som oftest søger mod Lissabon eller Algarve, hvis feriedestinationen er Portugal.

Alentejo Portugal
Vilde blomster i Alentejo

Alentejo er som Toscana for 30 år siden. Området er præget af gyldne kornmarker og sletter, hvis gule okkernuance kun bliver afbrudt af de lilla, røde eller citrongule vilde blomster.

Hist og pist i det bakkede naturlandskab finder du små bjerge med velbevarede fæstningsbygninger på toppen, der vidner om områdets tidligere besættelsesmagter som romerne, spanierne og araberne i fordums tid.

Landsbyerne popper ligeledes op med deres hvidkalkede huse og sydlandske dagsrytme. Og der er langt mellem menneskene. Endnu er der plads til at udforske og trave sig gennem landskab, landsby og fæstninger uden at skulle gnubbe sig op ad horder af turister.

Turisterne er på vej

Men sådan forbliver det næppe. For det første har landets turistbranche startet flere offensive kampagner for at få flere turister til området. Der er blandt andet åbnet en lufthavn i den centraleby Beja, hvor der er en daglig afgang til London. Planen er, at der skal komme flere afgange på afgangsskiltet, men der er ikke udsigt til, at Danmark bliver en af destinationerne.

Desuden er Alentejo overordentligt gæstfrit og spækket med oplevelser, der passer til turister af enhvers slags. Hoteller af den ene og anden kaliber åbner i både store byer og i små landsbyer, hvor man indretter tidligere familiehuse til fascinerende, hyggelige hoteller eller ferielejligheder. Nogle af de oldgamle borge har man sågar forvandlet til hoteller. Alentejo vil nemlig ikke længere være en ukendt feriedestination.

Men det er naturen, der gør Alentejo til noget særligt. Området har tidligere udelukkende levet af landbrug, da det tørre klima og manglen på energikilder har gjort det vanskeligt at starte industri op. Det kan området nu nyde godt af i form af den uspolerede natur og originale, rustikke kultur, der gør stedet til rekreationens mekka.

Korkeg
Korkeg efter høst af bark.

Regionens største industri er kork. Over halvdelen af verdens produktion af kork er fra Alentejo. Overalt finder man korktræerne, der nemt kan genkendes på de hvide tal, der er malet på stammen. Tallet angiver det år, hvor træet sidst blev ”høstet” for kork. Man kan nemlig kun høste et træ hvert tiende år. Til gengæld er et korktræ en langsigtet og udbytterig investering. Den lokale guide fortæller, at nogle forældre har lavet hurtige investeringer til deres børn og plantet dem en vinplantage. Andre forældre har valgt også at tænke på deres børnebørn og investeret i en korkplantage, hvor træerne giver udbytte i 170 år.

Men det er ikke kun planter og træer, der kendetegner Alentejos natur. Flere rejseselskaber arrangerer jagtrejser til området, hvor vildtjagt har været en del af den lokale kultur i flere hundrede år.

Og det er ikke kun jægere, der nyder godt af den kultur. På de fleste madkort på restauranterne i Alentejo er der lokale retter med vildsvin, hjort eller andet vildt. Alt sammen fra jagtmarkerne i nærområdet.

I det hele taget er madkortene spækket med lokale retter som ensopado de borrego (en gryderet med lam og brødstykker), carne de porco à alentejana (svin med muslinger) eller Alentejos egen version af gazpacho.

Langt de fleste steder gør en dyd ud af at servere lokale retter, der ofte har en lille historie. For eksempel er regionens mange desserter alle udviklet af nonner i Beja,der i fordums tid kun havde mandler, æg og kanel at arbejde med. Man kan blive forundret over, hvor mange forskellige kombinationer der findes af disse ingredienser

Også vinlisten afspejler naturligvis regionens store vinproduktion. For lige så ofte som du ser kork- eller olivenlunde, ser du vingårde med række efter række af vintræer. Der findes i alt 250 vinproducenter i området. Det, der sætter Alentejos præg på både de røde og hvide dråber, er ægteskabet mellem de forskellige druer og jordtyper og så de tusindvis af solskinstimer, der modner druerne.

Alentejo er som én stor baghave fyldt med ingredienser, der både mætter og fascinerer.

Zambujeira do Mar stranden
Alentejo inkluderer også en smuk kystlinje. Her er det Zambujeira do Mar stranden i den sydvestlige del af regionen.

Tag af sted nu

Den mest anbefalelsesværdige måde at rejse rundt på er i bil. På den måde kan du komme rundt i hele området og se både de golde marker, de rustikke landsbyer og byernes kultur.

Takket være ambitionen om at tiltrække langt flere turister har både små og store byer hoteller eller ferielejligheder. Men også uden for bygrænserne kan du finde steder at feriere, da Alentejos folk godt ved, at det er naturen, der trækker, og at der også skal være rigeligt med tilbud til de naturglade turister. Så skal ferien foregå til hest, er det også en mulighed. I det hele taget virker det, som om alt kan lade sig gøre for turister i Alentejo.

Et kendskab til portugisisk eller spansk er en stor fordel, hvis man vælger at drage til Portugal, da meget få taler engelsk. På museer skal man heller ikke tage det for givet at kunne få en engelsksproget informationsguide.

Til gengæld behøver man ikke et sprog for at opleve Alentejos afslappede livsstil, storslåede natur og velsmagende menukort. Men stadig må det bedste rejseråd til Alentejo være; kom af sted nu. For meget kan ændre sig på kun få år, hvis regionens iver efter turisme fortsætter.

Fakta om Aletejo

Provinsen Alentejo ligger midt mellem Lissabon og Algarve. For rejsende fra Danmark er det nemmeste at flyve til Lissabon. Der er flere direkte forbindelser til Lissabon fra København, ligesom det via en mellemlanding er muligt at rejse fra Jylland til den portugisiske hovedstad. Alternativt kan du vælge at flyve til Algarve, regionen syd for Alentejo, som der særligt i højsæsonen er adskillige billige forbindelser til.

Prisniveauet i Alentejo og resten af Portugal er generelt lavere end i Danmark:
En kop kaffe på en cafe koster fem kroner.
Et brød koster fem kroner.
En øl koster otte kroner.
En sandwich koster mellem ti og sytten kroner.

Fakta om Portugal

Hovedstad: Lissabon, med ca. 2,9 millioner indbyggere inkl. “stor Lissabon”.
Areal: 92.090 km2 (heraf udgør øgrupperne Madeira og Azorerne 3000 km2).
Befolkning: 10,8 millioner.
Sprog: Portugisisk.
Religion: Romersk-katolsk (81 pct. af befolkningen).
BNP pr. indbygger: 17.900 euro (2016).

Ovenstående informationer er indhentet foråret 2018.

Indlægget er skrevet af T. petersen for VisitPortugal

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere