Påsken fejres med stil i Portugal

Påskeæg
Påskeæg. Foto: James Williams, CC BY-SA 2.0.

Portugiserne er trofaste katolikker, og påsken er en vigtig højtid i landet. Traditionerne knyttet til påske varierer landet over, men fælles er det, at de handler om såvel religiøs fordybelse som sanselig nydelse.

Påske i Portugal handler ikke bare om små søde kaniner, gule kyllinger og malede æg. Landet bugner med gamle traditioner, der fejrer den vigtigste fest i den kristne liturgi.

Portugisiske påske-lækkerier ladet med symbolik

Når portugiserne fejrer påsken i de små hjem, inkluderer festmåltidet altid “folar” – et sødt brød med et kogt æg i midten. Ægget repræsenterer genfødslen og Kristi genopstandelse, og brødet repræsenterer den sidste nadver.

Til hovedfestmåltidet om fredagen og om lørdagen inden påskesøndag spiser portugiserne torsk – en populær spise i Portugal året rundt – og om søndagen dufter køkkenerne af lammesteg. Lammestegen er faktisk en tradition, man har arvet fra jøderne, som fejrer deres bibelske frihedsflugt (exodus) fra slaveriet i Egypten og den hermed forbundne ofring af lammene.

I løbet af hele ugen op til påske – “den hellige uge” – er der masser af traditioner, som følges af folk i såvel de små landsbyer som de største byer i det meget katolske land.

Påskeoptog på Rua Augusta i Lissabon.
Påskeoptog på Rua Augusta i Lissabon. Foto: Paul Arps, CC BY 2.0

Blomster og chokolade i landområderne

Det er dog især i de landlige områder, man virkelig holder de gamle påsketraditioner i live. Den hellige uge starter med Palmesøndag, hvor man fejrer Jesu triumferende entré i Jerusalem. Der blev han ifølge det Nye Testamente mødt af en folkemængde, der lagde palmeblade for fødderne af det æsel, han red på.

Portugisiske traditioner siger, at på Palmesøndag skal gudbørn give deres gudfar eller gudmor en olivengren, blomster eller slik såsom søde mandler eller chokolade (eventuelt velsignet af en præst). Kristendommen har arvet traditionen med at bruge blomster i fejringen af begivenheder i foråret fra de førkristne kulturer, hvor man fejrede lyset og sommerens komme med årstidens blomster.

I Portugals fejringer af påsketiden er det ikke kun Palmesøndag, man markerer med blomster. Man dekorerer også de kors, der hænger rundt omkring på folks døre i påsken, med farverige blomster.

Således fejrer man på én gang Kristi genopstandelse og foråret.

Det er med garanti en stor kulturel oplevelse at være i Portugal i påsken, og det passer perfekt sammen med, at det også er det tidspunkt på året, hvor klimaet i det solbeskinnede land er allermest mildt og lækkert.

Læs mere om rejser til Portugal

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere