Peneda-Gerês nationalparken i Portugal

Peneda-Gerês
Peneda-Gerês Nationalparken byder på mange naturoplevelser. Foto: Gabriel González, CC BY 2.0.

Peneda-Gerês Nationalparken som blev grundlagt i 1971, er Portugals eneste nationalpark. Den hesteskoformede park består af to bjerge – Peneda og Gerês der i nord grænser mod den spanske grænse og i syd mod Cávado floden.

Parken, som er hele 70.290 hektar stor og et af de mest uspolerede naturområde i Europa, består af granitklipper (højeste punkt 1.200 meter), højsletter og egetræsskove, og er uden tvivl en af Portugals største naturseværdigheder.

Særlige dyr og planter i Peneda-Gerês Nationalparken

Peneda-Gerês rummer planter og dyr, der ikke findes andre steder i verden – herunder 18 plantearter som den vilde Gerês-iris, Gerês-bregnen og Gerês-enebærren. I landskabet finder du desuden en usædvanlig sjælden skønhed. Der er observeret 142 forskellige fuglearter, rådyr, ulve, rådyr, vilde katte og heste. Blandt hestene er der portugisiske-galisiske vilde ponyer, som er en af parkens seværdigheder. Det er helt normalt at kunne observere flokke af vilde heste, der helt afslappet trives sammen med køer og lam, når man kører i den uberørte smukke natur uden spor af mennesker.

Parkens små landsbyer

Landsbyerne i Peneda-Gerês Nationalpark ligner ofte ”spøgelsesbyer” om vinteren, fordi hyrderne forlader dem fra december til april, når kulden og sneen trænger sig på. Husene i landsbyerne er typisk to etager høje, og bygget af den lokale granitsten med små vinduer. I stueetagen bor dyrene, der opvarmer førstesalen, hvor menneskerne bor. De små samfund deler typisk dyr, græs, møller og ovn. En karakteristisk bygningstype i Peneda-Gerês er de imponerende aflange ”Espigueiros”, der minder om mindre kirker, men er kornmagasiner bygget på pæle, for at undgå at kornet kommer i direkte kontakt med vand, sne eller dyrene og dermed bliver ødelagt.

Historien og religionen er tydelig i parken

Parken har en lang historie, der bl.a. fortælles ved stendysserne nær de små byer i parken: Castro Laboreiro, Pitões og Tourém, som regnes for at være over 5.000 år gamle. Der er utallige tegn på keltisk kultur på stenpartierne (Calcedónia) og i São João do Campo finder man São João-korset med latinsk inskription. Der er også flere romerske milepæle, der markerer den romerske hærvej kaldet ”Geira”, som Kejser Vespasian anlagde mellem Braccara Augusta (i dag Braga) og Astorga i Spanien og som fortsatte videre til Rom. Nutidens veje i Portugal er stadig inspireret af de romerske veje.

En af sommerens største pilgrimsvandringer i Portugal går til kirken São Bento da Porta Aberta i Peneda-Gerês Nationalpark, hvis helligdom bliver kaldt som ”Den åbne helgens dør”, fordi São Bento boede i en klippehule, som end ikke ulvene kom i. Ifølge de lokale, har kirken helbredende egenskaber.

Peneda-Gerês – aktiviteter for den aktive og afslappede krop

Parken er en oplagt destination for naturelskere, der ønsker at kombinere en kulturrejse med vandreture i smuk natur eller som er vilde med lystfiskeri, da man kan fange ørred på alle floderne og på søerne i Caniçada. Ridning er ligeledes meget populært i området, og der kan også dyrkes sejlads.

Caldas do Gerês er parkens kursted og blev grundlagt af romerne. Stedet blev meget mondænt i det 18. århundrede især pga. dets effekt på lever- og galdestensforstyrrelser samt diabetes og gigt. Der bydes på moderne hotelfaciliteter samt en Pousada i Caniçada, men man kan også vælge at bo i den imponerende by Braga eller på en af de enestående Minhos-vingårde.

Man kan frit færdes i Peneda-Gerês Nationalpark, og det er ganske gratis at nyde den smukke natur.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere