Politi advarer om distraherende nordlys på Island

nordlys
Nordlys, smukt og distraherende. Foto: United States Air Force.

Det er en velkendt sag, at det er en dårlig ide at køre bil efter man har drukket. På Island har man dog fået et nyt problem med de udenlandske billister: Nordlys!

Parker bilen før du kigger op

Den seneste tid har det lokale politi på Island ved flere lejligheder stoppet udenlandske billister efter mistanke om spirituskørsel på grund af en meget usikker kørsel. Det har dog vist sig, at synet af nordlys på himmelen har overvældet turisterne i så høj grad, at de er blevet faretruende distraheret fra deres kørsel.

Problemet tages alvorligt nok til at politiet nu har udsendt en advarsel til alle turister på Island om ikke at køre bil og se på nordlys samtidigt.

Det bedste tidspunkt at se nordlys på Island

Når kraftige solvinde slynger elektrisk ladede partikler mod jorden, rammer de magnetfeltet og atmosfærens atomer. Energien, der frigives i dette møde, danner nordlys (aurora borealis).

I sagens natur er mørke en afgørende betingelse for at kunne se nordlys. Derfor er den bedste sæson for nordlys på Island tiden fra september til midt i april, hvor nætterne er helt mørke. Ofte vil de mørkeste måneder fra november til februar blive anbefalet som den optimale periode, hvis man vil opleve det spektakulære naturfænomen. Det er dog værd at bemærke, at der i disse vintermåneder også er høj risiko for dårligt vejr med regn og sne, som nedsætter chancen for at frit udsyn til himmelen. Som regel er chancerne for klart vejr bedst i koldt vejr og udsigten til nordlys bedst, hvis månen er lille.

På Islands mereteologiske instituts hjemmeside, Icelandic Met Office, kan du finde en nordlys-udsigt.

Ligesom hvis man vil se en flot stjernehimmel, er det bedst at bevæge sig væk fra byens kunstige lys, når man skal se nordlys. På Island er det heldigvis nemt at komme ud i øde omgivelser, hvor nattehimmelen er uforstyrret. Selv hvis du befinder dig i hovedstaden Reykjavik, behøver du ikke køre ret langt for at kunne se det flotte lys uforstyrret. Det er dg ofte også muligt at se nordlys inde fra byen, bare ikke lige så tydeligt.

I videoen herunder kan du få en mere grundig forklaring på nordlys.

Turistboom på Island

Den unikke natur på Island, har de senere år gjort vulkanøen til et særdeles populært rejsemål. Antallet af turister er steget voldsomt på forholdsvis kort tid. Sidste år besøgte 1,8 millioner turister således Island, hvilket var en stigning på 40 procent i forhold til 2015.

Sommeren er højsæson, men sammenlignet med 2015 er den største vækst i besøgstallet faktisk sket i julemåneden. Der er da også dukket adskillige lokale firmaer op, som arrangerer Nordlysferier og et udvalg af guidede ture til flotte steder at betagte det fantastiske lysshow.

Nordlys kommer som regel i perioder på nogle dages varighed efterfulgt af dage uden eller med kun lidt nordlys. Ankommer du efter solnedgang, kan du være heldig at se nordlyset allerede fra flyet eller på køreturen gennem de øde landskaber fra Keflavik mod Reykjavik. Generelt bør du dog vælge et ophold af mindst en uges varighed på øen, hvis du vil have en god chance for at se nattehimmelen blive lyst op i de flotte nuancer.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere