Portugals ikoniske cremetærte – pastel de nata

Pasteis de Nata
Pasteis de Nata er en af Portugals mest berømte kager

Beliggenheden ved det store Atlanterhav har gjort frisk fisk til det naturlige omdrejningspunkt for Portugals gastronomi. Men har du en sød tand, er der også meget at udforske. Den klassiske cremetærte – pastel de nata – er ikke til at komme uden om og det er et ”must” på en rejse til Lissabon at tage på udflugt til det monumentale og fortryllende kvarter Belém, beliggende langs Tejo’s bredder og slutte af med et besøg på Pastéis de Belém.

Pastel de nata

Det var munke på Jeronimos-klostret (Mosteiro dos Jeronimos) i Belém vest for Lissabon, som bagte de første pastéis de nata engang før det 18. århundrede. På den tid brugte klostrene store mængder æggehvide som stivelse til deres tøj. De overskydende blommer blev ofte brugt til at bage brød og kager, som munkene på et tidspunkt begyndte at sælge uden for klostrene – heriblandt de nu berømte pastéis de nata.

Det er ikke kun i Portugal, man ynde at nyde en pastel de nata til sin kaffe. I dag kan de portugisiske kager købes i bagerier over hele verden, ligesom de serveres på hoteller og restauranter.

Pasteis de Nata og portvin

Beléms berømte konditori

Besøger du Lissabon, er det oplagt at lægge vejen forbi Portugals nok mest kendte konditori, Pastéis de Belém, der for mange er det helt rigtige sted at købe den lækre cremetærte. Kendere vil dog vide, at dette langtfra er det eneste bageri i Portugal, hvor du kan få en rigtig pastel de nata.

En hyggelige måde at nå frem er at tage den ca. 40 min lange tur med sporvognen nr. 15 E fra Praça do Comércio. Her kan man bruge hele dagen at besøge de imponerende monumenter som Belém tårn, Jeronimus Kloster eller Karetmuseet, men også på at spadserer og slappe af i de flotte haver med havudsigt. Der er hyggelige restauranter og fortovscafeer, men det er ”Pasteis de Belem” konditoriet, som officielt hedder ”Antiga Confeitaria de Belém”, man absolut skal aflægge et besøg for smage deres berømte specialitet.

Konditoriets historie

Konditoriet ligger mellem Jeronimus kloster og Belems Slot, landets præsidents officielle residens, i den travle gade med de smukke bygninger fra d. 17. og 18. årh. med de håndmalede kakler, karakteristiske vinduer og jernbalkoner på første sal. Det er ikke at tage fejl af, duften kan mærkes udenfor og mange smilende kunder kommer ud med en pose med hvid/blå rør i, fyldt med de berømte linse-lignende kager, der siden 1837 har glædet hundredtusindvis af kunder. Mange rejser langt fra, for her at kunne købe disse unikke kager.

I 1834 blev religiøse ordener opløst i Portugal og derefter lukkede alle portugisiske klostre. En måde at overleve for de sidste munke og nonner var at tilberede og sælge klostrenes kager og specialiteter, og det gjorde jeronimus munke. I 1837 startede man produktionen med en hemmelig klosteropskrift ved det gamle sukkerraffinaderi der lå ved siden af klostret. Dengang, lå Belém langt fra Lissabon og forbindelsen var med dampskibe. Da området tiltrak mange besøgende, blev de smagefulde ”Pasteis de Belem” hurtigt meget populære.

Den hemmelige opskrift

Opskriften blev fra begyndelsen formidlet til chef-konditorer i hemmelighed. Før konditoren får lov til at kende til den hemmelige opskrift, forpligter han sig ved at underskrive en tavshedsaftale og for at komme til dette, skal man have arbejdet i virksomheden i mange år – så at der er tillid til ham. Tilberedningsprocessen er den oprindelig og foregår bag lukkede døren, på et ”Hemmelighedsværksted” uden hjælp af maskiner. Alle ingredienser bliver omhyggeligt udvalgt, hvilket gør det muligt at bevare den højeste kvalitet og portugisiske ægte traditionelle smag.

En unik atmosfære

Konditoriet ser relativt lille udefra, men når man er inde i butikken, føler man den indbydende atmosfære, når man går igennem de store rum med væggene beklædt med de oprindelige håndmalede kakler fra det 17. og 18. årh. Det dufter herligt, når de firkantede store sorte fade passerer forbi med de varme, sprøde Pastéis de Belém. Kagerne spises varme og drysses med flormelis og kanel. De bliver smart pakket ind i specielt fremstillet rør, der bevarer friskheden og er lige til at tage med hjem, hvor de lunes i ovnen.
Det er en særdeles stor fornøjelse at nyde Pastéis de Belém med en lækker ”Bica” (espresso kaffe) og vide at kagerne er blevet valgt af det engelske dagblad ”The Guardian” som verdens 15. bedste delikatesse. Der bliver fremstillet og solgt mellem 14.000 og 20.000 kager om dagen. Konditoriet har dagligt åbent fra kl. 8.00 -23.00 (Vinter) og 8.00 – 24.00 (Sommer).

Se mere på konditoriets egen hjemmeside.

Udforsk Portugals bagerier

Kører du for eksempel mod nord til kystbyen Nazaré, bør du således holde ind i den lidt søvnige Alcobaça og prøvesmage udgaven, der sælges hos konditoriet Pasteleria Alcôa. Her har man tidligere vundet en førsteplads for kager i en landsdækkende konkurrence.

Få inspiration til din rejse til Portugal med Signatours her.

Tags i artiklen
Mere af Lars Henriksen

Hotel Pestana Village på Madeira

Pestana Village hotel er bygget af traditionelle materialer og designet til at...
Læs mere