Portugisisk kork redder 200 år gammel champagne

champagneprop
Champagneprop. Foto: congerdesign, Creative Commons.

Over 160 flasker champagne fra det franske firma Veuve Clicquot, der blev fundet i et forlist skib fra år 1800, er blevet reddet af det portugisiske korkfirma Amorim.

Da skibet blev fundet af finske dykkere i 50 meters dybde i juli 2010 ved den finske øgruppe Aland, tilkaldte det franske firma Veuve Clicquot og de finske myndigheder Amorim med henblik på at sikre, at champagnen ikke gik tabt.

Korkeg
Der produceres stadig kork i flere egne af Portugal.

Verdens største korkfirma

Amorim korkfirma er verdens største og har eksisteret siden 1870. Firmaet ejer korklunde i Portugal, Spanien og Marrokko og ca. 25 % af den produktion, der kommer ud af disse korklunde, går til flaskepropper, mens resten bliver anvendt på mange andre områder, blandt andet isolering, i flyindustrien – og i dette sjældne tilfælde altså også redning af gamle champagneflasker.

Eksperiment med prop

Amorims firma udskiftede den gamle prop med en ny og for at det kunne lykkes var de nødt til at udvikle en speciel-designet prop, der kunne tilpasse sig de gamle flasker. Forsøget gik i første omgang ud på at udskifte proppen fra et par flasker, mens resten stadigvæk ligger under vandet et ”hemmeligt” sted.

Champagne
Der er god chance for at korkproppen på din champagneflaske stammer fra Algarve eller Alentejo i Portugal. Foto: Yu Morita, CC BY-SA 2.0.

Højeste priser nogensinde

Ifølge arkæologer stammer nogle af flaskerne på skibet fra det franske firma Maison Juglar, hvis produktion ophørte omkring 1820. Det er også muligt at identificere en del flasker fra Veuve Clicquot. Øgruppen Alands selvstyre agter at sælge flaskerne på auktion og man forventer at priserne vil ligge i den højeste ende nogensinde.

Toner af appelsin og honning

Ca. 100 journalister og champagne-fans fik mulighed for at overvære aftapningen af to af de fundne flasker. Selv om der ikke var så meget brus tilbage i de gamle flasker, blev alle enige om at smagen var blevet bevaret med toner af appelsin, krydderier, honning og fersken.

Rejs til korklandet Portugal

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere